Cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultură ecologică mai pot fi depuse la Centrul Judeţean Teleorman al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până pe 15 octombrie, inclusiv. Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie – trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.
Deşi în judeţ doar 23 de persoane fizice şi juridice au depus anul trecut cereri la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură prin care au solicitat subvenţii prevăzute pentru practicarea agriculturii ecologice, dintre care 21 s-au adresat culturii vegetale şi două apiculturii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Teleorman reaminteşte fermierilor din Teleorman că până pe 15 octombrie 2013, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru acest sector.
De precizat că potrivit HG nr. 759/2010 cu modificările şi completările ulterioare, ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie – trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care îndeplinesc o serie de condiţii. Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetarii anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie.
Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judeţe, cererea va fi depusă la centrul judeţean A.P.I.A. pe raza caăuia se află suprafaţa mai mare pentru exploataţiile din domeniul vegetal. Pentru exploataţiile din domeniul creşterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judeţean A.P.I.A. pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice, PFA, II sau IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Controlul la faţa locului se efectuează pentru minim 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, începând cu data de 1 noiembrie 2013.
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale în conformitate cu OMADR nr. 17/2011 cu modificările şi completările ulterioare. (C.P.)