Social

Doar 37 de candidaţi, pe locurile rezervate pentru romi în liceele teleormănene

Marţi, 9 iulie, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria a avut loc repartizarea candidaţilor de etnie romă pe locurile special rezervate în clasa a IX-a din liceele teleormănene pentru anul şcolar 2013-2014. Şi anul acesta, cea mai mare parte a locurilor destinate absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă în liceele teleormănene au rămas neocupate. Potrivit prof. Marilena Ion, inspector şcolar de specialitate în cadrul ISJ Teleorman, doar 37 de absolvenţi de gimnaziu de etnie romă s-au înscris anul acesta pentru admiterea pe locurile rezervate, în ciuda campaniilor de informare a elevilor din această categorie şi a părinţilor acestora, susţinute de ISJ în parteneriat cu Partida Romilor, ai cărei reprezentanţi i-au însoţit pe inspectorii şcolari în şcolile teleormănene pentru a convinge cât mai mulţi elevi din această categorie să nu abandoneze şcoala profitând de această oportunitate, eliberându-le totodată şi adeverinţele necesare înscrierii. Campania nu s-a bucurat însă de succesul scontat, numărul celor care au cerut adeverinţe care să le certifice apartenenţa la etnia romă fiind mic, iar al celor care s-au folosit de acestea pentru înscriere, şi mai mic.

Pentru anul şcolar 2013-2014, în liceele teleormănene au fost disponibile  în clasa a IX-a 264 de locuri speciale pentru absolvenţii de gimnaziu de etnie romă. Mai precis, în fiecare clasă la toate profilurile şi specializările au fost rezervate câte două locuri pentru elevii din această categorie. Cele mai multe locuri rezervate pentru elevii de etnie romă au fost în Alexandria, respectiv 92 de locuri, fiecare unitate de învăţământ liceal oferind între 16 şi 18 locuri. La Roşiorii de Vede sunt 66 de locuri, la Turnu Măgurele 46, la Videle 24, iar la Zimnicea 12. Au mai fost disponibile locuri pentru romi şi la liceele din Drăgăneşti Vlaşca (6), Olteni (6), Piatra (6), Măgura (2) şi Botoroaga (2).

Repartizarea s-a făcut în şedinţă publică, majoritatea candidaţilor fiind repartizaţi la prima opţiune. Cea mai mare medie de admitere a avut-o un absolvent al Şcolii gimnaziale nr. 2 din Turnu Măgurele care a optat pentru Colegiul Naţional “Unirea”, iar cea mai mică medie de admitere a fost 4,17, posesorul acesteia optând pentru Liceul Piatra. Un singur candidat a fost repartizat doar pe baza mediei generale obţinută în cei patru ani de gimnaziu, acesta neprezentându-se la Evaluarea Naţională, candidat care a optat pentru Liceul teoretic Zimnicea. Restul candidaţilor au fost repartizaţi astfel: 5 la Liceul teoretic “Marin Preda” Turnu Măgurele, 5 la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria, câte patru la Liceul tehnologic nr. 1 (Rulmentul) şi Liceul “Nicolae Bălcescu” (Agricol) din Alexandria, câte trei la Liceul “Al. I. Cuza” Alexandria, Liceul Videle şi Liceul Olteni, câte doi la Liceul “C-tin Noica”, Alexandria, Liceul Piatra, Colegiul “Praporgescu” din Turnu Măgurele şi câte unul la Colegiul Naţional “Ghica” Alexandria, Liceul teoretic Zimnicea şi Colegiul Naţional “Unirea”. Majoritatea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi au optat pentru specializarea filologie.

Locurile speciale pentru romi care vor rămâne neocupate vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale, menţionate în metodologia admiterii la liceu. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.