Social

Doar 37 de candidaţi înscrişi pe cele 264 de locuri rezervate în liceele teleormănene pentru romi

Şi anul acesta, locurile destinate elevilor de etnie romă în liceele teleormănene vor rămâne în cea mai mare parte neocupate. Potrivit prof. Marilena Ion, inspector şcolar de specialitate în cadrul ISJ Teleorman, doar 37 de absolvenţi de gimnaziu de etnie romă s-au înscris pentru admiterea pe locurile rezervate în clasa a IX-a pentru anul şcolar 2013-2014, în ciuda campaniilor de informare a elevilor din această categorie şi a părinţilor acestora, susţinute de ISJ în parteneriat cu Partida Romilor, reprezentanţii acesteia, Marin Filip şi Nicu Mitran, însoţind inspectorii şcolari în şcolile teleormănene pentru a-i convinge pe elevii de etnie romă să nu abandoneze şcoala şi să profite de acestă oportunitate, eliberându-le totodată şi adeverinţele necesare înscrierii.

“Ne-am deplasat în teritoriu în mai multe localităţi, unde am stat de vorbă cu elevii, dar şi cu părinţii pentru a-i convinge să-şi înscrie copiii la liceu. Partida Romilor ne-a sprijinit în acest demers şi, totodată, a eliberat adeverinţe pentru elevii de etnie romă”, a declarat prof. Marilena Ion.

Pentru anul şcolar 2013-2014, în liceele teleormănene sunt disponibile în clasa a IX-a 264 de locuri speciale pentru absolvenţii de gimnaziu de etnie romă. Mai precis, în fiecare clasă la toate profilurile şi specializările sunt disponibile câte două locuri pentru elevii din această categorie. Cele mai multe locuri rezervate pentru elevii de etnie romă sunt în Alexandria, respectiv 92 de locuri, fiecare unitate de învăţământ liceal oferind între 16 şi 18 locuri. La Roşiorii de Vede sunt 66 de locuri, la Turnu Măgurele 46, la Videle 24, iar la Zimnicea 12. Mai sunt disponibile locuri pentru romi şi la liceele din Drăgăneşti Vlaşca (6), Olteni (6), Piatra (6), Măgura (2) şi Botoroaga (2).

Repartizarea candidaţilor pe aceste locuri se face în şedinţă publică programată pentru perioada 8-10 iulie la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria. Candidaţii vor fi repartizaţi în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Locurile speciale pentru romi care vor rămâne neocupate vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale, menţionate în metodologia admiterii la liceu.

Statisticilie din ultimii ani arată că elevii de etnie romă nu sunt interesaţi de aceste locuri. Anual mai puţin de 20% din aceste locuri au fost ocupate. Anul trecut, în Teleorman, au fost ocupate doar 45 de locuri din cele aproximativ 250 puse la dispoziţie. O explicaţie oficială pentru această situaţie nu există, însă cel mai probabil, elevii de etnie romă care sunt ineresaţi de şcoală şi vor să urmeze cursurile unui liceu preferă să meargă la rând cu ceilalţi elevi de teamă să nu fie stigmatizaţi. Pe de altă parte, foarte mulţi dintre elevii de etnie romă renunţă la şcoală cel mult după gimnaziu, unii pentru că situaţia materială a familiilor din care provin nu le permite să meargă mai departe, alţii pentru a-şi însoţi părinţii plecaţi la muncă prin Europa. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.