Monica DUMITRESCU
Din cei 2289 de elevi teleormăneni din clasa a XII-a care au participat la simularea examenului de bacalaureat desfăşurată în perioada 2-6 martie 2015, doar 730 de elevi au reuşit să obţină minim nota cinci la fiecare dintre cele trei probe scrise şi media minim 6, condiţie obligatorie pentru promovarea examenului de Bacalaureat. Altfel spus, la acest moment, ar fi promovat Bacalaureatul doar 31,83% dintre elevii teleormăneni.
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au reuşit să obţină minim nota cinci la limba şi literatura română 53,20% din numărul total al elevilor de clasa a XII-a care au participat la simularea Bacalaureatului în Teleorman. Cele mai slabe rezultate au fost însă, la proba obligatorie a profilului (matematică pentru real şi istorie pentru uman) unde procentul notelor peste cinci a fost de doar 45,74%, iar cele mai bune rezultate s-au înregistrat la cea de-a treia probă, la alegere dintre disciplinele profilului, unde procentul notelor peste cinci a fost de 59,92%. 117 elevi din clasa a XII-a, reprezentând un procent de 5,11%, au obţinut note de trecere la toate cele trei probe, însă nu au reuşit să depăşească media 6, pentru a fi consideraţi promovaţi.
Cei mai mulţi dintre elevii teleormăneni de clasa a XII-a care au “promovat” Bacalaureatul în cadrul acestei simulări au obţinut medii între 6 şi 7.99.
157 de elevi au obţinut medii între 8-8.99 şi doar 52 au reuşit să treacă peste media 9, media 10 nefiind obţinută de niciunul dintre candidaţi.
La clasa a XI-a, doar 21,28% dintre elevi au “promovat” Bacalaureatul
Odată cu elevii de clasa a XII-a au susţinut simularea Bacalaureatului şi elevii din clasa a XI-a, măsură introdusă începând de anul trecut pentru a da posibilitatea elevilor să-şi evalueze din timp cunoştinţele. Aceştia au susţinut însă simulare doar la două din cele trei probe scrise ale bacalaureatului: limba şi literatura română şi proba obligatorie a profilului (matematică pentru real şi istorie pentru uman). Rezultatele pe care elevii teleormăneni din clasele a XI-a le-au obţinut la această evaluare au fost sub cele obţinute de colegii lor mai mari cu un an. Potrivit datelor centralizate de ISJ Teleorman, doar 21,28% au obţinut cel puţin media 6 la această simulare. Altfel spus, din cei 2044 de levi care s-au prezentat la simulare, doar 435 au reuşit să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două probe susţinute, şi în acelaşi timp minim media 6.
Pe discipline, rezultatele la clasa a XI-a se prezintă astfel: 44,57% note peste cinci la limba şi literatura română şi 37,12% note peste 5 la istorie sau matematică.
Sute de absenţi la simulare
20% din numărul total al elevilor înscrişi în clasa a XI-a în liceele din Teleorman nu s-au prezentat la simularea Bacalaureatului desfăşurată la începutul acestei luni. 511 elevi au lipsit din motive mai mult sau mai puţin obiective şi nu vor fi obligaţi să recupereze aceste absenţe, deoarece notele nu vor fi trecute în catalog. La clasa a XII-a numărul absenţilor a fost şi mai mare, reprezentând un procent de 27,49% din numărul total al elevilor înscrişi. Astfel, dintr-un total de 3157 de elevi înscrişi în clasele terminale de liceu în Teleorman s-au prezentat la toate cele trei probe ale simulării bacalaureatului 2289 de elevi, 868 fiind absenţi.
Topul liceelor cu cele mai bune rezultate
Seminarul Teologic “Sf. Calinic Cernicanul” din Turnu Măgurele a obţinut anul acesta cel mai bun rezultat la simularea Bacalaureatului. 76,92% dintre elevii din clasa a XII-a de la această unitate de învăţământ au promovat toate probele şi au obţinut medii mai mari de 6. Pe locul al doilea s-a clasat Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele cu un procent de promovabilitate de 52,90%, locul al treilea fiind ocupat tot de o unitate de învăţământ din Turnu Măgurele, Liceul Teoretic “Marin Preda” cu un procent de promovabilitate de 52,52%.
La mică distanţă în ierarhia judeţeană s-a clasat Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria cu un procent de promovabilitate de 52,48% şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” tot din municipiul Alexandria cu un procent de 52.16%. Următorul clasat, cu un procent de promovabilitate de 50,82%, a fost anul acesta Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede. Celelalte licee din Teleorman au obţinut procente de promovabilitate mai mici de 50%. Un rezultat neaşteptat a fost obţinut de Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din Alexandria, unde anul acesta doar 23,95% dintre elevii din clasa a XII-a s-au dovedit pregătiţi să promoveze bacalaureatul.
4 licee din Teleorman cu promovabilitate zero la simularea Bacalaureatului
Niciun elev din patru licee teleormănene nu a reuşit să obţină medie de trecere la simularea bacalaureatului din acest an. Este vorba despre Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede, “Andrei Şaguna” din Botoroaga, Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (fostul Grup Şcolar Auto) şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria. În alte patru licee teleormănene procentul de promovabilitate a fost de sub 5%.
Rezultate mai bune cu peste 10 procente faţă de anul trecut
Chiar dacă rezultatele înregistrate anul acesta la simularea Bacalaureatului în Teleorman nu sunt mulţumitoare, s-a întregistrat un progres substanţial comparativ cu anul şcolar trecut, diferenţa fiind mai mare la clasa a XII-a unde procentul de promovabilitate a crescut cu aproximativ 11 procente.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, anul trecut, la clasa a XI-a, din 2957 elevi evaluaţi la Limba română, 877 au obţinut note peste 5,00 (29,66%) şi 2080 elevi note sub 5,00; la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) din 2807 elevi evaluaţi, 642 au obţinut note peste 5,00 (22,87%), iar 2165 au obţinut note sub 5,00.
La clasa a XII-a, din 2512 elevi evaluaţi la proba Limba română, 1045 au obţinut note peste 5,00 (41,60%) şi 1467 elevi note sub 5,00; la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) din 2396 elevi evaluaţi, 819 au obţinut note peste 5,00 (34,18%), iar 1577 au obţinut note sub 5,00; la proba la alegere a profilului din 2289 elevi evaluaţi, 1245 au obţinut note peste 5,00 (54,39%), iar 1044 au obţinut note sub 5,00. Procentul de promovabilitate la simularea bacalaureatului de anul trecut (minim cinci la fiecare probă şi media minimă 6) a fost puţin peste 20%.
7 din cele 21 de unităţi de învăţământ liceal care funcţionează în Teleorman au înregistrat la simularea de anul trecut promovabilitate zero.