Cea mai mare parte a medicilor dentişti din judeţ au renunţat la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, din cauza sumelor mici de bani alocate pentru asistenţa stomatologică. În urma acestui fapt, pacienţii teleormăneni au ajuns să suporte din buzunarul propriu cheltuielile aferente serviciilor stomatologice pe care le primesc, ajungând uneori chiar în situaţia de a negocia cu medicul dentist fie reducerea sumelor, fie plata în rate.
Serviciile stomatologice gratuite sau cu reducere au devenit în ultimii ani un vis, chiar dacă legea aflată în vigoare prevede faptul că persoanele care plătesc asigurări medicale au dreptul la unele servicii gratuite sau compensate, acest lucru nu se întâmplă însă decât la copii sau în unele cazuri urgente. Potrivit medicilor dentişti din judeţ, s-a ajuns la această situaţie, după ce s-a renunţat la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece banii alocaţi de stat sunt insuficienţi, iar un medic dentist cu aceşti bani nu poate acorda pacienţilor decât câteva consultaţii şi, în cel mai fericit caz, pot pune 2-3 plombe.
Potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate, doar 30 de stomatologi au încheiat anul acesta contracte cu CAS Teleorman. Sumele contractate şi decontate pentru primele două luni ale lui 2013 medicilor dentişti teleormăneni aflaţi în contract cu CAS au fost de 35.000 lei, pe fiecare lună, tuturor stomatologilor, cea mai mare sumă decontată unui stomatolog fiind de 1.811,17 lei, iar cea mai mică valoare primită de un dentist a fost de 497,42lei.
Criteriile după care se stabilesc sumele alocate medicilor dentişti, conform Normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru, sunt în funcţie de numărul de medici care intră în relaţii cu CAS, de gradul profesional al medicului dentist, de programul de activitate, dar şi de mediul unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, rural sau urban. În Teleorman, din cei 30 de medici stomatologi careau contract cu CAS Teleorman anul acesta, trei sunt în rural, la Brânceni, Izvoarele şi Smârdioasa. (C.P.)