Social

Doar 12 unităţi de învăţământ din Teleorman au autorizaţii de securitate la incendiu

incendiuMonica DUMITRESCU

A trebuit să se întâmple o tragedie de proporţii pentru ca autorităţile să conştientizeze riscurile la care sunt expuşi românii în aproape toate instituţiile şi localurile publice, majoritatea funcţionând fără autorizaţii de securitate la incendiu. Declaraţia ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, premier interimar, după demisia lui Ponta, prin care acesta a recunoscut că, la nivel naţional, doar 7% din numărul unităţilor de învăţământ au autorizaţie de securitate la incendiu, a şocat o ţară întreagă. Cum s-a ajuns la această situaţie şi cine sunt responsabilii, nu a explicat ministrul, însă a decis ca echipe mixte ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să evalueze toate instituţiile de învăţământ şi să facă o analiză complexă a riscurilor de explozie, incendiu şi cutremur.

“Aceste lucruri trebuie să fie soluţionate în cel mai scurt timp. În acest sens, în prima etapă suntem deja în analiza tuturor reglementărilor pentru a asigura această coerenţă legislativă. (…) Avem tot felul de reglementări care nu sunt întotdeauna coerente. În acelaşi timp, echipe mixte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi vom vedea dacă mai sunt şi alţi factori care trebuie implicaţi în acest proces vor realiza o analiză de risc complexă din perspectiva riscului la incendii, riscului la incendiu şi riscului seismic”, a spus premierul interimar la începutul acestei săptămâni.

El a amintit că există multe instituţii care nu funcţionează legal şi că se va încerca găsirea unei soluţii de moment, tranzitorii, până la rezolvarea acestei situaţii.

Nici Teleormanul nu face excepţie, conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, procentul unităţilor de învăţământ autorizate fiind de aproximativ 7,8%. Potrivit reprezentanţilor ISJ, din totalul de 150 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică, doar 11 au autorizaţii de securitate la incendiu, iar din cele trei unităţi de învăţământ particulare, două grădiniţe şi o şcoala postliceală, doar una este autorizată, respectiv grădiniţa privată de la Zimnicea.

Alte câteva zeci de unităţi de învăţământ teleormănene au solicitat şi au obţinut avize de la ISU la demararea unor lucrări de modernizare, însă după finalizarea acestora nu au mai întocmit documentaţia necesară pentru autorizaţia de securitate la incendiu. Specialiştii spun că pentru asigurarea condiţiilor şi întocmirea documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiilor respective este nevoie de o sumă de bani considerabilă, pe care, cel puţin până acum, autorităţile locale nu au găsit de cuviinţă să o aloce unităţilor de învăţământ.

Reprezentanţii ISJ spun însă că, periodic, în unităţile de învăţământ sunt efectuate controale de către cadrele ISU, sunt realizate exerciţii de evacuare cu copiii şi profesorii, precum şi instruiri cu personalul didactic şi auxiliar. Tot în şcoli, reprezentanţii ISU desfăşoară şi campania RISC  – Renunţă Improvizaţiile Sunt Catastrofale, în cadrul căreia elevilor le sunt prezentate regulile de prevenire a incendiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.