Social

DNSC: Val de tentative de fraudă prin intermediul aplicației WhatsApp – “Apreciază postări pentru BANI”

În ultimele zile, DNSC a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepționarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți pe WhatsApp. Mesajele erau de obicei formulate în limba engleză sau în limba română, așa cum se poate observa din imagini.

În spatele mesajelor nesolicitate se aflau de fapt infractori cibernetici, care încercau să îi convingă pe utilizatori să aprecieze anumite postări pe social media, de obicei fiind vorba despre cinci clipuri pe Youtube sau TikTok, cu scopul de a fi remunerați pentru acest serviciu.

Pentru a-i convinge de legitimitatea acestei șanse de a face rapid bani, după trimiterea dovezilor, atacatorii transmiteau în conturile interlocutorilor care au completat această sarcină o anumită sumă de bani. Însă, pentru a obține banii corespondenți task-ului prestat, victimele erau redirecționate către un canal de Telegram pentru a menționa un cod care ar fi validat faptul că a fost dusă la îndeplinire sarcina.

Mai departe, mulțumiți de faptul că, executând o acțiune simplă, au generat sume cuprinse între 10 și 50 ron, de la caz la caz, în câteva minute, potențialele victime sunt încurajate să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câștiga și mai mulți bani. Între timp, sunt invitați să se alăture unui alt grup de discuții pe platforma Telegram, acolo unde ar putea fi ghidați de “specialiști” în investiții, pentru a genera sume mai mari.

Folosindu-se de tehnici de inginerie socială, acești așa-zis specialiști care, de fapt, sunt infractori cibernetici au ca obiectiv extragerea de la potențialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar și financiare) dar și sume importante de bani sub pretextul acestor “investiții” generatoare de profit pe termen scurt.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că grupurile de Telegram către care sunt trimise potențialele victime au adunat deja audiențe considerabile, unul dintre ele bifând 5000 de abonați, iar celălalt peste 10.000! Pe acel grup, există multiple dovezi fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obține un profit și mai consistent, avertizează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.