Eveniment

DNA cu ochii pe falşii fermieri. O teleormăneancă, trimisă în judecată pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene

Mai mulţi fermieri şi administratori de firme din mai multe judeţe, printre care şi Teleorman, au fost trimişi în judecată, în decembrie 2015, pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene, potrivit unui comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2015, având ca obiect infracțiuni privind fraudarea fondurilor europene. În cele 11 cauze soluţionate şi prezentate de procurorii DNA, în două cauze este vorba de fermieri şi administratori de firme din Teleorman. Un caz este cel al inculpaţilor George-Irinel Anghel-Doicin şi Anca-Lavinia Zalana, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, aceştia fiind trimişi în judecată în stare de libertate.

Cel de-al doilea caz este al unei femei care, tot prin fals, a reuşit să obţină fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Coşmeleaţă Nicoleta, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în luna iunie 2012, inculpata Coșmeleață Nicoleta a atestat în fals, în cuprinsul unei declarații, că este membră a unei familii de fermier și că a lucrat în cadrul fermei acestuia, iar ulterior, a folosit la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Teleorman respectiva declarație falsă împreună cu o altă declarație falsă atribuită fermierului, în cadrul cererii de finanțare privind „Instalarea tinerilor fermieri” – Măsura 112.

Astfel, inculpata a obținut pe nedrept, prin intermediul Întreprinderii Individuale deținută de aceasta, suma totală de 177.780 lei din bugetul Uniunii Europene, ca sprijin financiar nerambursabil sub formă de primă pentru instalarea tinerilor fermieri. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpată, iar Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 177.780 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.