Social

Disperare la Donau Chem – Cei 970 de angajaţi ai Combinatului nu şi-au mai încasat salariile de 3 luni

Carmen Dumitrescu

Situaţia Combinatului Chimic Donau Chem devine mai gravă cu fiecare zi ce trece, iar acest lucru nu poate decât să îngrijoreze, mai ales că această societatea sigură locuri de muncă pentru o mare parte a locuitorilor din Turnu Măgurele. Din păcate, se pare că nu sunt suficiente comenzi care să justifice reînceperea activităţii la Combinat şi, pe deasupra, cei 970 de angaţi ai acestuia stau de trei luni fără bani. Asta mai ales în contextul în care din luna iunie, de când combinatul s-a închis pentru efectuarea unor reparaţii majore, angajaţii au muncit foarte mult pentru a remedia lucrurile şi pentru intrarea în normalitate a activităţii acestui combinat. Patronatul, însă, nu are suficienţi bani pentru a acoperi cheltuielile cu personalul şi atunci, singura soluţie pe care au găsit-o mai bine de jumătate dintre angajaţii combinatului a fost aceea de a da patronatul în judecată, pentru a-şi recupera banii la zi. În acest moment, potrivit preşedintelui sindicatului Turnu Chim, Gabriel Dimancea, există acţiune în instanţă împotriva patronatului, iar pe timpul derulării procesului oamenii nu pot fi nici concediaţi, dar nici nu pot iniţia acţiuni stradale.

Desigur, el a menţionat că oamenii nu pot fi nici controlaţi şi e posibil ca dacă disperarea va atinge cote maxime, să se iniţieze şi astfel de manifestări, faţă de care, însă, sindicatul nu-şi va asuma niciun fel de răspundere: “Sindicatul Turnu Chim informează opinia publică cu privire la faptul că situaţia de la Combinatul Chimic din Turnu Măgurele este deosebit de gravă şi vrem să facem publică dorinţa salariaţilor ca problema lor să fie cunoscută de către toată lumea. Din iunie, oamenii care muncesc la combinat nu şi-au mai luat salariile şi abia acum se fac nişte plăţi parţiale pentru luna iunie. Aşa cum am precizat la momentul respectiv, de la data de 15 iunie, activitatea de la Combinatul Chimic a fost întreruptă pentru efectuarea unor reparaţii capitale, la care angajaţii au participat. Deşi acum combinatul ar putea fi pus în funcţiune, lipsa comenzilor face ca lucrurile să rămână aşa iar potrivit patronatului, marfa nu se caută. De trei luni, de când nu se mai plătesc salariile, ne-am confruntat cu nişte cazuri disperate. De exemplu, mama a doi copii, văduvă, a vrut să-i retragă de la şcoală pentru că nu mai avea resurse pentru a-i trimite. De aceea, sindicatul a luat iniţiativa de a trimite patronatul în judecată şi, în acest sens, am fost mandataţi de aproximativ 500 de angajaţi. Cu puţin timp în urmă a avut loc medierea, potrivit prevederilor legale şi am ajuns la concluzia că, dacă patronatul nu va plăti salariile la zi până în octombrie, vom ajunge în instanţă. Ceea ce s-a şi întâmplat”.

Situaţia este atât de disperată pentru unii dintre angajaţi, încât aceştia au solicitat sindicatului să le sprijine intrarea în şomaj, această situaţie asigurându-le, cel puţin, un venit lunar sigur. Dacă sindicatul va câştiga procesul, măsura plăţii salariilor la zi va fi aplicată exclusiv pentru cei aproximativ 500 de semnatari ai mandatului care a permis trimiterea patronatului în judecată.

Potrivit sindicalistului Ion Ilie, vina pentru situaţia de acum poate fi asumată, parţial şi de sindicat: “Sunt trei luni de zile de când oamenii n-au mai luat niciun ban şi noi ar fi trebuit să facem ceva mai devreme. Mai e un semn de întrebare şi asupra faptului că aproape 500 de angajaţi ai combinatului nu au semnat mandatul pentru trimiterea în judecată a patronatului, dar asta e deja o altă problemă. Acum, dacă dosarul e la instanţă nu se pot organiza acţiuni stradale, dar e imposibil să controlezi oamenii, atunci când sunt disperaţi. Aşa că nu se ştie niciodată! Dacă oamenii vor dori să facă acţiuni stradale, vor încălca legea, aşa cum o încalcă şi patronatul, neplătind salariile de atâta vreme”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.