Social

Directorii și inspectorii școlari nu vor mai putea ocupa funcții politice de conducere sau de primar, consilier local ori județean, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar

Potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, funcția de director școlar și cea de inspector nu sunt compatibile cu cele politice, precum cea de președinte sau vicepreședinte în cadrul partidelor politice, la nivel local, județean ori național, dar nici cu funcțiile de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean sau consilier județean. Noutatea vine doar în ceea ce privește inspectorii școlari pentru că, actuala Lege a Educației, interzice directorilor de școli să dețină funcții politice.

În timp ce la nivelul altor județe, inspectorii școlari au comentat această schimbare,  în Teleorman, cei vizați nu au comunicat niciun fel de părere în ceea ce privește acest proiect de lege, până la momentul actual. Prof. Monica Munteanu, actualul inspector general adjunct în Sibiu, s-ar afla în incompatibilitate pentru că deține și funcția de consilier local. Aceasta a formulat un răspuns cu privire la opțiunea personală în ceea ce privește domeniul în care va profesa, în cazul în care noua lege o va pune în situația de a alege: “Bineînțeles că aș alege învățământul pentru că am 42 de ani de învățământ. Eu am fost și rămân dedicată învățământului și interesului educațional al copilului. Nici nu se pune problema că nu m-aș gândi la ce înseamnă cariera mea didactică. Sigur că prioritățile se stabilesc, gândiți-vă că este vorba despre serviciul meu. Dar nu se știe, pentru că trebuie văzut în ce condiții posturile sunt ocupate prin concurs, prin detașare. Trebuie văzut și analizat, dar dacă așa va trece în parlament, în ideea de a nu mai avea o funcție politică, așa cum o am eu pe cea de consilier local, sigur că o să mă gândesc profund”.

Acestea fiind spuse, se așteaptă ca în viitorul apropiat, în situația în care acest proiect de lege va fi adoptat, să se ia în calcul una dintre cele două posibilități: cea de a continua activitatea în cadrul învățământului sau de a activa mai departe în funcția politică, deoarece în Teleorman există foarte mulți directori și inspectori școlari care dețin în paralel și funcții politice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.