Eveniment

Direcţia Silvică Teleorman pune la dispoziţie puieţi forestieri pentru cei care vor să împădurească diverse terenuri

Monica DUMITRESCU

Direcţia Silvică Teleorman dispune de şase pepiniere silvice, cu o suprafaţă totală de 47 ha, din care 40 ha reprezintă suprafaţa destinată producţiei de puieţi pentru împăduriri. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, de pe această suprafaţă se obţin anual aproximativ 1,5-2 milioane de puieţi apţi de plantat, într-o gamă diversificată de puieţi de foioase, începând de la specii principale de bază (stejar, plop, salcie, salcâm), la specii de amestec (frasin, paltin) şi ajutor, arbuşti (măr, mojdrean, arţar, păr, jugastru, păducel, sânger, sălcioară, porumbar).

În această primăvară se vor folosi la plantare 304.000 puieţi forestieri repartizaţi pe cuprinsul Ocoalelor Silvice Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele. Ponderea cea mai mare a lucrărilor în această primăvară, dar şi pe parcursul întregului an (peste 80% din volumul lucrărilor de executat) se situează pe raza Ocoalelor Alexandria şi Turnu Măgurele.

Disponibilul puieţilor apţi de plantat existent pentru această primăvară la nivelul direcţiei silvice este de 539 mii de bucăţi. 178 mii de puieţi au fost repartizaţi, prin RNP Romsilva, altor direcţii silvice din ţară (DS Dolj – 120 mii puieţi din specia salcâm, DS Olt – 13 mii puieţi din specia gladita şi DS Ilfov – 45 mii de puieţi din specia stejar pedunculat).

Restul puieţilor forestieri vor fi vânduţi contra cost sau sub formă de sponsorizări, persoanelor fizice şi juridice, care doresc să-şi împădurească diverse terenuri, terenuri agricole sau terenuri care şi-au pierdut parţial sau total capacitatea de producţie agricolă, precum şi celor care doresc să-şi înfiinţeze perdele forestiere de protecţie.

Preţurile de vânzare ale puieţilor forestieri se situează între 0,6 şi 2,5 lei/buc., fără TVA.

Totodată, Direcţia Silvică Teleorman oferă contra cost puieţi cu valoare decorativă şi ornamentali, cu dimensiuni de la 0,6 m la 2,5 m, din specii de răşinoase (tuia, ienupăr târâtor şi chinezesc şi chiparos de California) la preţuri cuprinse între 12 şi 45 de lei/buc. şi din specii de foioase (stejar roşu şi castan porcesc) la preţuri cuprinse între 2 şi 3 lei/bucată.

Puieţii pot fi ridicaţi de la Pepiniera Silvică Alexandria (OS Alexandria), Pepiniera Socetu (OS Roşiorii de Vede), Pepiniera Hârleasca (OS Slăveşti) şi Pepiniera Lunca (OS Turnu Măgurele).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.