Eveniment

Direcţia Silvică Teleorman a deschis oficial sezonul plantării arborilor. Peste 300 de mii de puieţi forestieri vor fi plantaţi în această primăvară în judeţ

Monica DUMITRESCU

Direcţia Silvică Teleorman a dat startul activităţilor dedicate lunii pădurii (15 martie-15 aprilie), în cadrul unui eveniment organizat miercuri, 15 martie, la sediul Ocolului Silvic Alexandria. Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsură de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Principala activitate organizată în această perioadă priveşte plantările de arbori, regenerarea pădurilor s-au înfiinţarea altor suprafeţe noi de pădure.

Cu acest prilej, directorul instituţiei, ing. Marin Dumitru a prezentat o informare privind programul de regenerare a pădurilor pe anul 2017 şi primăvara 2017 la nivelul Direcţiei Silvice Teleorman, precum şi aspecte specifice campaniei de împăduriri din această primăvară, la nivelul direcţiei. Activităţile au continuat cu o deplasare în teren, în comuna Nanov, unde au fost demarate plantările de arbori pe o suprafaţă de 3 ha.

Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Teleorman, în aceast an, programul de regenerare a pădurilor din judeţ cuprinde o suprafaţă totală de 149 ha (91 ha-regenerări naturale, 58 ha-regenerări artificiale).

“La fundamentarea programului de împăduriri s-a avut în vedere regenerarea tuturor suprafeţelor de pe care s-a recoltat masa lemnoasă, urmare a aplicării tăierilor, împădurirea terenurilor fără vegetaţie forestieră, care potrivit amenajamentelor silvice, au ca folosinţă producerea de masă lemnoasă”, a declarat ing. Marin Dumitru.

Acesta a mai precizat că, în această primăvară, în program sunt cuprinse lucrări de împăduriri integrale pe suprafaţa de 21 ha, situate pe raza OS Alexandria (4 ha) şi OS Turnu Măgurele (17 ha). Diferenţa de 37 ha va fi împădurită în toamna 2017, ca urmare a faptului că aceste suprafeţe au fost exploatate în sezonul de vară-toamnă 2016, necesitând lucrări de pregătire a terenului şi a solului la Ocoalele Silvice Alexandria şi Turnu Măgurele.

“Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări, în cursul anului continuăm şi consolidarea plantaţiilor existente, prin efectuarea lucrărilor de completări şi refaceri pe suprafaţa totală de 72 ha, plantaţii ce au fost afectate în principal de seceta excesivă din vara anului 2016. Cea mai mare parte a plantaţiilor afectate de calamităţi se regăseşte în zona inundabilă a Dunării, pe raza ocoalelor silvice Alexandria şi Turnu Măgurele”, a mai spus ing. Marin Dumitru.

În această primăvară vor mai fi executate lucrări de completări pe o suprafaţă de 27 ha pe raza OS Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele şi lucrări de refaceri pe o suprafaţă de 27 de ha la OS Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele.

În total vor fi folosiţi la plantare 304 mii de puieţi forestieri, repartizaţi pe cuprinsul OS Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele, ponderea cea mai mare a lucrărilor în această primăvară, dar şi pe parcursul întregului an (peste 80%) situându-se pe raza OS Alexandria şi Turnu Măgurele.

Teleormanul se numără printre judeţele cu cea mai mică suprafaţă împădurită, aceasta reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa judeţului. Direcţia Silvică Teleorman administrează în prezent o suprafaţă totală de 26.503 ha fond forestier (din care 21.098 ha păduri de stat şi 5.405 ha păduri private cu contracte de pază şi administrare), din totalul suprafeţei de 300.000 ha existente pe raza direcţiei silvice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.