65 de deputați și senatori, printre care și deputatul de Teleorman Maria Stoian, au depus în Parlamentul României, în luna aprilie, o inițiativă legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăți, semnatarii proiectului de lege apreciind că este necesară aplicarea bunei practici internaționale cu privire la terapia durerii în legislația românească.
După ce a primit voturile necesare adoptării din partea senatorilor și deputaților, actul normativ a fost trimis la președintele României pentru promulgare, iar, în data de 3 iulie 2024, prin Decretul nr. 991/2024, a devenit Legea nr. 208/2024. Legea urmează să intre în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Legislația primară existentă până la adoptarea modificărilor prevedea că “asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanțare a ocrotirii sănătății populației care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asigurați”; “asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea sau cel puțin pentru ameliorarea suferinței, după caz”.
Cu toate acestea, durerea era abordată explicit numai pe două paliere la nivelul legislației secundare – anestezie și terapie intensivă, precum și îngrijiri paliative.
Prin noua lege, este pusă în prim-plan siguranța pacientului, iar principalele modificări vizează: preluarea definiției durerii de la AIDS (Asociația Internațională pentru Studiul Durerii) și definește serviciile medicale pentru terapia durerii; includerea dreptului la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate; în cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naționale de practică medicală, protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice; serviciile medicale pentru terapia durerii în cadrul serviciilor medicale curative ale căror costuri sunt suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sunt enumerate în propunerea de modificare a legislației.