Politic

Din nou, mortul este vinovat

Sorin Ovidiu Bălan

Tragedia de la Constanța, în care trei fete foarte tinere au ars de vii în incendiul de la restaurantul în care lucrau, dovedește încă o dată că nu învățăm nimic din asemenea nenorociri.

Căinăm rudele care se sfâșie de durere la căpătâiul celor care au murit cu zile, ecranele televizoarelor se umplu de imagini dureroase de la înmormântări la care participă aproape toată suflarea localităţii, şi atât.

De fapt, nu e numai atât. Firesc ar fi ca după un astfel de eveniment, să se facă o anchetă, să fie stabiliţi nişte vinovaţi pe care Justiţia să-i tragă la răspundere. Din păcate, nu se întâmplă aşa. Pentru că a fost înscăunată o adevărată ştiinţă de a scăpa de răspundere. Să se dea vina pe morţi.

Îndrăznesc să compar tragedia de la Constanţa, cu ceea ce s-a petrecut în Munţii Apuseni cu avionul prăbuşit. Şi în acel caz, s-a încercat în mai multe rânduri să se dea vina pe cei care au murit. Ba că pilotul Adrian Iovan nu a consultat buletinul meteo, ba că avionul nu avea culoarea potrivită, ba că de ce s-au urcat medicii în avion, culminând cu nemernicia că de ce erau cutii cu prezervative în carlingă. Numai la întrebarea: „De ce au ajuns salvatorii, plătiţi din banii noştri şi special antrenaţi pentru asta, la mai mult de şase ore de la producerea evenimentului şi atât Iovan, cât şi tânăra studentă la Medicină Aura Ion, au murit cu zile”, nu s-a răspuns.

Scenariu cu darea vinii pe mort se încearcă să fie pus în practică şi la Constanţa. Cele trei fete arse sunt vinovate. Ba că fumau (deşi niciuna nu fuma), ba că de ce s-au dus în vestiar, ba că… Alte prostii sunt debitate cu privire la cauzele incendiului, electric, gaz (deşi nu a fost nici un fel de explozie) dându-se vina pe orice altceva, numai pe cei responsabili, nu.

Să fim limpezi. Orice clădire, oricare ar fi destinaţia ei, ca să poată funcţiona, are nevoie de un aviz de la pompieri. Cum se numeşte pompierul care a dat aviz ca acest local să funcţioneze, fără nici un fel de protecţie împotriva incendiilor? Şi, mai ales, parchetul să stabilească şi motivul pentru care a dat el acest aviz, neconform cu realitatea.

În ultimii aproximativ cinci ani, de când a intrat în exploatarea patronilor arabi, clădirea veche a suferit mai multe modificări în interior. S-au dărâmat ziduri, s-au construit altele, s-au blocat scări de acces. Cum îl cheamă pe cel care a dat avizul ca edificiul să funcţioneze cu aceste modificări. Şi tot parchetul să stabilească motivul pentru care funcţionarul public a făcut acest gest.

Martorii spun că pompierii au venit nepregătiţi, deşi unitatea lor se află la mai puţin de un kilometru distanţă de locul tragediei. Există chiar o informaţie că ar fi o înregistrare de la faţa locului în care se aude cum un pompier spune că nu poate interveni pentru că nu are apă. Dacă este aşa, cum se numeşte cel care a trimis pompierii lipsiţi de cel mai elementar mijloc de stingere, la o asemenea intervenţie.

Şi să încetăm să mai dăm vina pe morţi. Şi să încetăm doar să mai consemnăm asemenea tragedii, să ne înduioşăm şi să compătimim rudele celor dispăruţi şi apoi să uităm.

Măcar de data asta, poate ne trezim. Şi se vor lua măsuri. Inclusiv la nivel legislativ privind prevenirea incendiilor.

Dar să şi fie numiţi la comanda unor astfel de sectoare de care depinde viaţa noastră, oameni competenţi.

One Comment

 1. ,,,,imi poate da cineva raspuns la urmatoarea intrebare
  la o „posibila intamplare”””?,,,neprevazuta…..
  Din anul 1995 ma tot deplasez cu copii de scoala la
  Teeleviziuni si festiavaluri de folclor nationale si
  internationale(am fost in BULGARIA de 4 ori,in UNGARIA o
  data),am 13o de spectacole,5o aparitii la TV,atentie?,,,,
  TOTUL IN REGIM DE VOLUNTARIAT 100 %,,,tot ansamblu,taraf
  si dansatori,,,,,,
  Intrebarea este ,,,,””DACA”” se intampla sa zicem,
  UN ACCIDENT in care EU si un copil ar fi,,,,””MURIT””,
  ,,,,CINE ESTE DE VINA ?,,,,si vazand TRAGEDIA de la
  Constanta,,,,,,de iti vine sa trimiti TOTI COPII ACASA
  SA STEA LANGA FAMILIE si sa asculte ,,,,,manele,,,,,
  pentru ca ABSOLUT NICI UN ORGAN AL STATULUI NU TE ACOPERA
  PRIN MASURI LEGALE,,DE RELE POSIBILE INTR-O DEPLASARE
  FOLCLORICA in care sa-t DUCU MESAJUL CULTURAL AL
  STRABUNILOR NOSTRI,,,,,,,totul e ,,,VRAISTE,,,,culmea
  existand ORGANE NUMITE si MNISTER DE PROFIL PLATITI DIN
  BUGETUL TARII,,,,,,,de aceia doar „”MORTUL”” este de
  ,,,,,VINA,,,,,,in aceste TRAGEDII ce puteau fi EVITATE,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.