Economie

Din luna noiembrie, CAS nu a mai primit solicitări pentru efectuarea de controale la domiciliul angajaţilor bolnavi

Carmen Dumitrescu

Încă din momentul în care a fost iniţiat proiectul de lege privind efectuarea de controale la domiciliu pentru angajaţii firmelor şi instituţiilor publice, controversele au început să apară. Pe de o parte, medicii de familie susţineau că verificarea la domiciliu are caracterul ei abuziv, în timp ce reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman erau ferm convinşi că această măsură va contribui la facilitarea economisirilor din sistemul medical pe termen lung.  Ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale, introdus cu aproximativ doi ani în urmă de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în Teleorman, numărul concediilor medicale acordate s-a redus la jumătate. Mai mult, din prudenţă sau pur şi simplu pentru a se subsuma prevederilor legale, medicii de familie nu mai sunt aşa uşor de convins să elibereze adeverinţe medicale fără acoperire certă. Un lucru care s-a putut constata de către reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman a fost acela că măsura controlului mai strict al modului de acordare de concedii medicale şi-a făcut simţite efectele instantaneu şi a avut un impact major asupra comportamentului teleormănenilor, în situaţia în care se îmbolnăvesc.

De asemenea, controversele apărute pe marginea subiectului şi mediatizarea intensă a  lui a determinat şi o diminuare a abuzurilor, precum şi eliberarea de documente exclusiv  pentru cei care sufereau de o boală autentică. Prevederile inovatoare despre care discutăm sunt, în fapt, nişte măsuri punitive mai drastice aplicate bolnavilor închipuiţi: verificarea mai eficientă a modului de acordare a concediilor medicale, dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medicale de către medici, în afara condiţiilor legale şi reducerea termenelor de acordare a concediilor medicale. În premieră, au fost luate şi măsuri care dau autorităţilor posibilitatea de a verifica dacă persoana care a solicitat concediul necesită realmente îngrijiri medicale. Ca atare, plătitorii de indemnizaţii, în speţă angajatorii, sprijiniţi de Casa de Asigurări de Sănătate, pot verifica dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă, în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. În ciuda acestor beneficii, identificate de Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, populaţia judeţului nu consideră că măsura verificării bolnavilor la domiciliu este una justificată, indiferent de numărul abuzurilor care s-ar comite pe parcursul unei perioade de timp. Practic, unii dintre bolnavii care solicită acordarea de concedii medicale urmăresc să-şi facă investigaţii medicale, pe care nu le pot realiza în timpul programului de lucru. Ca atare, ei nu pot fi găsiţi la domiciliu între orele stabilite pentru verificare, aşa că noul sistem le pare acestor teleormăneni aberant.

Mai mult, dacă o mare parte dintre teleormăneni au renunţat, de frică, la practica solicitării de concedii medicale s-a ajuns în situaţia în care Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman efectuează din ce în ce mai puţine controale la nivelul judeţului. Se pare că numai o parte foarte mică a societăţilor comerciale mai fac astfel de solicitări, singurii angajaţi verificaţi la domiciliu fiind cei care lucrează în sistemul public. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mihaela Popa: “aceste controale sunt din ce în ce mai rare, pentru că solicitările sunt din ce în ce mai puţine şi, în general, în ultima vreme, atunci când primim astfel de solicitări, ele vin din partea instituţiilor publice. Din luna noiembrie a anului trecut nu am mai primit nicio astfel de solicitare şi până atunci, solicitările au fost puţine şi au venit fie din partea Poliţiei judeţene, fie din partea spitalului judeţean sau a Consiliului Judeţean Teleorman”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.