Social

Din lipsă de fonduri, liceele din Teleorman nu organizează clase de bilingv anul acesta

Monica DUMITRESCU

Niciunul dintre liceele teleormănene nu organizează clasa a IX-a învăţământ bilingv pentru anul şcolar 2015-2016. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru această formă de învăţământ este nevoie de mai mulţi dascăli, iar bugetele unităţilor de învăţământ nu sunt suficiente pentru susţinerea cheltuielilor salariale. Astfel, absolvenţii de gimnaziu teleormăneni pot opta să urmeze cursurile liceale la forma de învăţământ bilingv doar în afara judeţului.

Liceele din Teleorman pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu anul acesta 3052 de locuri în clasa a IX-a, la care se mai adaugă alte 218 locuri special rezervate pentru candidaţii de etnie romă.

Comparativ cu anul trecut, majoritatea unităţilor de învăţământ liceal au majorat numărul locurilor în clasele cu profil uman, filologie. Astfel, Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din municipiul Alexandria şi-a propus înfiinţarea a şapte clase a IX-a în anul şcolar 2015-2016, patru dintre acestea având specializarea filologie şi doar trei matematică informatică. Şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria are disponibile anul acesta patru clase la specializarea filologie şi doar două clase la specializarea matematică informatică. O noutate în acest an la această unitate de învăţământ este înfiinţarea a două clase cu specializarea învăţător-educator. Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” vine şi el cu o noutate în acest an, înfiinţarea unei clase cu profil ştiinţe ale naturii. Tot la această unitate de învăţământ sunt disponibile trei clase cu profil filologie şi patru clase cu profil mate-info.

Alte patru clase cu profil filologie sunt disponibile la Liceul Teoretic Constantin Noica pentru elevii care vor să urmeze cursurile liceale în Alexandria.

În Roşiorii de Vede, Colegiul Naţional “Anastasescu” oferă mai multe locuri la profilul Mate-Info, 140 de locuri, respectiv 5 clase, fiind disponibile pentri anul şcolar 2015-2016. La profilul filologie, unitatea de învăţământ roşioreană oferă 56 de locuri, respectiv două clase. Tot la Colegiul Naţional Anastasescu va lua fiinţă anul acesta şi o clasă cu specializarea ştiinţe ale naturii.

Şi la Turnu Măgurele numărul claselor cu specializarea mate info a scăzut în favoarea claselor cu specializarea uman, filologie, ştiinţe sociale etc.

Numărul locurilor în clasa a IX-a pe unităţi de învăţământ, specializări, ultimele medii de admitere în liceele teleormănene anul trecut, precum şi alte informaţii legate de admiterea în învăţământul liceal vor fi publicate într-un ghid al absolventului, fiecare elev din clasa a VIII-a urmând să primească un exemplar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.