Unul dintre momentele interesante din punct de vedere cultural care se petreceau la nivelul judeţului Teleorman era, cu siguranţă, Tabăra de Artă Naivă de la “Dunărica”. Astfel, în celebra tabără de la Zimnicea, situată pe malul Dunării soseau artişti extrem de talentaţi din întreaga ţară, pentru a-şi demonstra talentul, dar şi pentru a socializa cu oameni care le împărtăşeau interesul pentru artă din întreaga ţară.
Tabăra este organizată, atunci când are loc, de Centrul Naţional de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale, aflat în subordinea Ministerului Culturii, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi Direcţia pentru Tineret şi Sport a judeţului Teleorman.
Anul trecut, organizatorii au declarat că îşi doresc foarte mult să transforme evenimentul în anul anual, pentru că e efoarte important ca judeţul Teleorman să fie inclus în lista centrelor naţionale în care există viaţă culturală şi interes pentru artă. La acea vreme, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, Timotei Stuparu declara că această tabără de artă naivă ar fi avut potenţialul de a deveni tradiţională pentru judeţ, mai ales că Tabăra “Dunărica” are un important potenţial turistic pentru cei care pot fi cazaţi în zonă şi pot vedea frumuseţile din Zimnicea, atât de puţin exploatate.
Din păcate, lipsa fondurilor alocate culturii în acest judeţ a determinat ca în acest an să nu mai putem discuta deloc despre celebra Tabără de Artă Naivă, reprezentanţii Centrului Cultural Teleorman declarând că există o foarte mare posibilitate ca evenimentul să fie organizat la anul şi ca el să devină, prin tradiţie, un eveniment bianual.
Potrivit senatorului Timotei Stuparu, încă implicat în activităţile culturale care se petrec la nivel judeţean, organizarea taberei de artă naivă anual ar fi însemnat o cheltuială prea mare pentru judeţ şi oarecum nejustificată, pentru că nu sprijinea foarte mult talentele locale: “Am înţeles că Tabăra de Artă Naivă nu se mai organizează în acest an pentru că presupunea cheltuieli destul de importante. Dar cred că va fi organizată din doi în doi ani, aceasta fiind o variantă mult mai convenabilă. Este important că s-a găsit soluţia de a se organiza anul acesta o tabără de pictură cu tineri din judeţ, pentru că ar trebui să existe interes pentru promovarea tinerilor noştri. Trebuie să facem ceva şi pentru ei… ”
Participanţii la Tabăra de Artă Naivă de anul trecut sunt destul de dezamăgiţi de faptul că anul acesta tabăra nu va avea loc, însă faptul că evenimentul ar putea deveni o tradiţie bianuală îi determină să aştepte cu entuziasm, majoritatea susţinând că la “Dunărica” s-au simţit extrem de bine şi că îşi doresc să revină în Teleorman atunci când va fi posibil.