Economie

Din cele 1.265 de dosare întocmite pentru fermierii care au declarat fals, pentru 413 dintre ele s-au dat soluţiile

În urma unui control prin sondaj, desfăşurat de Curtea de Conturi, s-a constat că un număr total de 1.265 de fermieri teleormăneni au declarat în fals că nu au datorii la bugetul de stat în vederea încasării subvenţiilor în zootehnie. Crescători de bovine, ovine şi caprine au încasat între 2008 şi 2010, prin intermediul APIA, subvenţii europene în valoare de zeci de miliarde de lei vechi, însă ulterior s-a constatat că aveau diverse datorii la stat, mai exact impozite neplătite, de care unii ştiau, alţii nu, fie erau în termen de plată, dar dat fiind faptul că la data depunerii cererii acel impozit exista, oamenii au fost pasibili de dosar penal, lucru ce li s-a şi întâmplat de altfel.

În mometul de faţă, sunt cercetaţi penal pentru fals în declaraţii, iar intenţia este, deocamdată, de a recupera banii de la cei care cu intenţie au declarat în fals. Reaua-voinţă trebuia dovedită de o instanţă judecătorească şi trebuie să fie definitivă şi irevocabilă. Până în prezent, din cele 1.265 de dosare instrumentate de parchetele de pe lângă judecătoriile din Teleorman, pentru 413 instanţele s-au pronunţat, soluţiile date de organele de cercetare fiind fie de neîncepere a urmăririi penale, fie au fost scoase de sub urmărirea penală.

Fermierii au ajuns în această situaţie din cauza mai multor norme date de cei care s-au perindat pe la minister în acea perioadă, a precizat de curând, Daniel Constantin, care a adăugat că are în vedere soluţionarea problemei. În legătură cu acest aspect de soliţionare a declaraţiilor greşite depuse de fermieri în intervalul mai sus aminitit, Cristina Epure, ne-a precizat că în prezent se află în lucru un act normativ care are în vedere amnistia acestor fapte, sistarea tuturor măsurilor de recuperare a sumelor încasate necuvenit, iar în cazul recuperării sumelor, acestea vor fi restituite crescătorilor de animale până la finalul anului 2013. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.