Economie

Din această lună, bugetarii teleormăneni îşi recuperează 7,4% din salarii

Carmen DUMITRESCU

Tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor în luna iunie a anului 2010 a reprezentat cu certitudine, una dintre dramele sociale majore ale ultimilor ani, astfel că e firesc ca noua recuperare anunţată din luna ianuarie să îi bucure pe bugetarii teleormăneni. O altă recuperare a nivelului salariilor s-a produs în luna februarie a anului 2012, când bugetarii au recuperat 15% din nivelul salariilor avute până în 2010. Cu toate acestea, marea lor majoritate spun că suma pe care o vor primi în plus la salarii, care intră în plată din această lună, nu este foarte consistentă, ba dimpotrivă, cei 7,4% câştigaţi  în această nouă etapă nu fac altceva decât să le dea un impuls, fără să le îmbunătăţească nivelul de trai.

Mai mult decât atât, bugetari activi în instituţiile teleormănene cred că recâştigarea procentului menţionat nu aduce mari beneficii decât celor care aveau salarii iniţiale mari, în schimb, cei care câştigă numai 600 de lei pe lună vor primi doar 50 de lei în plus în cursul acestei luni. Evident, acest câştig nu poate determina vreo creştere substanţială a nivelului de trai al celor care trăiesc exclusiv din banii statului, mai ales dată luăm în considerare şi creşterea ratei inflaţiei, alături de explozia preţului la alimente de-a lungul ultimilor ani.

Pe de altă parte, primarii din judeţ declară că angajaţii din subordinea lor nu au motive prea mari să se bucure de recâştigarea celor 7,4%, în contextul în care veniturile lor reale de acum trei ani nu seamănă nici pe departe cu veniturile lor din 2010, chiar de dinainte de mărire. Sporurile, primele, bonificaţiile, care nu făceau altceva decât să completeze banii bugetarilor, oferindu-le în acelaşi timp  un stimul acestora pentru a se implica mai mult în activitate, s-au tăiat încă de la începutul lui 2010, aşa că fie că le convine, fie că nu, viaţa funcţionarilor va rămâne una modestă. În schimb, pentru psihicul celor care muncesc în interesul cetăţeanului, o majorare salarială, chiar dacă ea nu e decât una infimă, e binevenită şi, evident, de dorit, în contextul în care ultimele luni au reprezentat pentru angajaţii statului o stare de depresie prelungită.

Dacă la asta adăugăm şi faptul că în instituţii se munceşte dublu pe nişte salarii mai mici iar cei de la Evidenţa Populaţiei au uitat cum se face o cerere de concediu, atunci e clar că bugetarii ar trebui mobilizaţi într-un fel. Pe termen lung, însă, aşteptările sunt foarte mari, mai ales o dată cu schimbarea guvernării, astfel că o mare parte a bugetarilor se aşteaptă la o creştere considerabilă a veniturilor pe termen lung şi chiar la adăugarea unor sporuri care au fost tăiate încă din anul 2008. De asemenea, o mare parte din reprezentanţii mediului bugetar speră ca, o dată cu anul viitor, să se producă deblocarea posturilor, care să permită angajarea de personal nou în administraţie, împrospătând astfel mediul de lucru, dar şi mentalităţile învechite care încă stigmatizează mediul public de activitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.