Medicii de familie sunt nemulţumiţi din cauza legislaţiei ambigue aflate în vigoare, care îi trage la răspundere în cazuri precum Legea 700, reţete eliberate către pacienţi internaţi sau aparent internaţi, reţetele oncologice, dar şi problemele din centrele de permanenţă. Nu de puţine ori, mai exact de fiecare dată când CAS întreprinde controale la medicii de familie, se constată că au eliberat medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri de sub 700 de lei, când, de fapt, în realitate veniturile pensionarilor respectivi sunt peste ceea ce arată cuponul de pensie şi declaraţia acestora pe propria răspundere. Astfel, aceştia nu declară la medic despre veniturile din alte activităţi independente, dar care la ANAF figurează, beneficiază de reţetă compensată 90%, iar la control cel căruia i se impută diferenţa de compensate este medicul. Cu toate că, pensionarul, pe lângă cuponul de pensie care atestă venitul de sub 700 lei, declară pe propria răspundere că nu are alte venituri, acesta nu este în nici un fel tras la răspundere de falsul său în declaraţii.
În toate aceste cazuri, medicii de familie sunt cei sancţionaţi, prin reţinerea sumelor până la 90%. Mulţi dintre medicii au semnalat acest aspect de mult timp, însă nimeni nu a luat nimic în seamă, asta până când medicii au ameninţat că de la anul nu vor mai elibera medicamente compensate 90% în baza legii care le conferă acest drept pensionarilor cu venituri mici. Medicii sunt indignaţi de faptul că, deşi pensionarii declară pe propria răspundere că nu au alte venituri şi beneficiază de reţetă aproape gratuită, la controale CAS dacă se descoperă vreo neregulă, cel care suportă diferenţa este medicul, deşi acesta nu are alte pârghii de a-i verifica pe pensionari dacă obţin alte venituri. Astfel, medicii spun că din 2014 vor refuză să mai elibereze astfel de reţete fără o declaraţie de la ANAF.
Ca atare, pensionarii, care până acum dădeau medicului de familie cuponul de pensie şi o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri, ar putea fi obligaţi să vină cu declaraţie de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru ca medicul de familie să fie convins că aceştia nu au venituri mai mari de 700 de lei. Doar aşa, medicul ar putea elibera reţete cu compensare de 90% pentru medicamentele din lista B, care, în mod obişnuit, pentru pensionarii cu venituri de peste 700 de lei, se compensează 50%. De cele mai multe ori, pacienţii nu îşi spun veniturile, primesc reţete cu compensare de 90% de la medicul de familie, iar acesta din urma este tras la răspundere şi i se cer bani.
În acest sens, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină Familiei, a cerut crearea unui parteneriat între CNAS şi ANAF, pentru ca medicii de familie să ştie exact veniturile pacienţilor şi să nu se mai confrunte cu situaţiile anterior menţionate, acordând reţete compensate cu 50 sau 90% reducere, conform legii şi astfel să nu mai fie traşi la răspundere. Astfel, din ianuarie 2014, medicii de familie ar putea să nu mai elibereze reţete compensate în baza reţetelor 0-700.
“Pe lângă faptul că nu suntem organ fiscal, unele case de asigurări au afirmat că ele nu pot trage pacienţii la răspundere pentru că nu există un contract între pacient şi casa de asigurări. Ceea ce este o gravă recunoaştere că de 15 ani, deşi legea o impune, nu există contractul firesc între asigurat şi asigurator, ca să ştie fiecare ce responsabilităţi şi ce obligaţii are. Şi atunci cine este vinovat? Medicul de familie”, a spus Rodica Tănăsescu.
O altă problemă de care se fac răspunzători, conform autorităţilor, tot medicii de familie, este cea legată de reţetele compensate pe care aceştia le eliberează pacienţilor internaţi în spital, cu toate că ar trebui să beneficieze de tratament integral gratuit pe timp de spitalizare.
Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar CNAS le imputa medicilor de familie. O soluţie legată de această problemă a fost enunţată de şi de Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, care este de părere că ar trebui ca pacienţii, în ziua stabilită pentru consult la medicul de familie, să fie trimişi la CNAS să ia o adeverinţă prin care să se arate că nu sunt internaţi în nici un spital. Doar aşa, ar exista garanţia că aceşti pacienţi nu sunt internaţi şi li se pot elibera reţete compensate.
Din cauza legislaţiei ambigue, centrele de permanenţă ar putea fi închise începând din februarie-martie 2014. Asta pentru că, nu de mult, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost verificată de Curtea de Conturi, care a descoperit nereguli în anexa ordinului de ministru, ordin prin care centrele de permanenţă îşi primeau veniturile conform acesteia, însă anexa era greşită, iar medicii de familie au fost traşi la răspundere pentru perioada 2009-2011, fiind somaţi să plătească anumite sume de bani. Din cauza unor contradicţii din lege, medicilor li se impută plata banilor în acea perioadă de doi ani, suma ce se ridică la sute de mii de lei. Pe de altă parte, medicii de familie nu vor mai elibera reţete pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, dacă aceştia din urmă nu vor veni cu declaraţii de la ANAF. Deja medicii de familie au fost sancţionaţi cu sute de lei din cauza acestor ambiguităţi şi vor intenta sute de procese pentru a li se face dreptate.
Aşa se face că şi luna trecută, la ultimul control al CAS Teleorman, în baza ordinelor de serviciu, reprezentanţii Compartimentului de Control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman efectuat controale tematice, atât la unităţile spitaliceşti, cât şi la medicii de familie. Potrivit acestor ordine de serviciu, în luna noiembrie au fost efectuate 15 controale tematice, din care 12 la medicii de familie şi trei controale la unităţile spitaliceşti. În urma acestor controale, au fost descoperite o serie întreagă de nereguli, constând în sume de bani care sunt decontate necuvenit, atât la medicii de familie, cât şi la spitale.
Este vorba de aproximativ 6.000 de lei, din care cea mai mare sumă de peste 5.500 lei, este în cazul medicilor de familie şi numai 400 de lei, la spitale, în cazul medicilor de familie, este vorba în principal de eliberarea reţetelor pentru pensionari cu venituri sub 700 lei pentru care nu s-au solicitat declaraţii pe propria răspundere conform legii de la asiguraţi din care să rezulte că au veniturile lunare realizate sunt sub 700 lei, astfel decontându-se necuvenit compensarea de 40% suportată de la Ministerul Sănătăţii. Următoarea neregulă descoperită la medicii de familie este referitoare la acordarea de servicii şi prescreipţii medicale unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital. Tot medicii de familie au raportat şi servicii medicale de deplasări la domiciliu, în schimb acestea nu au fost consemnate în registrul de domicilii. În ceea ce priveşte neregulile constatate, acestea au fost remediate, iar suma de bani a fost recuperată în procent de sută la sută, chiar dacă medicii de familie spun că vina nu le aparţine când vine vorba de compensate între 0 şi 700 lei, deoarece ei nu au competenţe în a-i verifica pe pacienţi, în acest sens.
Referitor la decizia medicilor de a nu mai elibera compensate fără o declaraţie ANAF, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri între 0 şi 700 de lei numai în schimbul unei adeverinţe fiscale. (C.P.)