Economie

Din 20 mai se deschide prima sesiune de depunere de proiecte pentru Măsura 121

Prima sesiune de depunere de proiecte finanţate din PNDR 2014-2020 pentru Măsura 121 Modernizarea exploataţiilor va fi deschisă din 20 mai până în 18 iulie 2014.

Pentru această sesiune este alocată suma de 150 milioane de euro, dintre care 100 mil. euro vor fi alocaţi pentru modernizarea fermelor, respectiv 50 mil. euro pentru sectorul vegetal, 50 mil. euro pentru cel zootehnic, 15 mil. euro pentru implementarea standardelor pentru lapte crud. Pentru standardul lapte crud, solicitantul trebuie să deţină peste 10 capete vaci lapte/bivoliţe şi 35 mil. euro vor fi alocate special pe Măsura 121 pentru fermele de familie (exploataţii de 2-50 UDE), câte 17,5 mil. euro pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic.

Plafonul minim pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro şi poate ajunge la 2 mil. euro pentru ferme individuale şi la 4 mil. euro pentru proiecte depuse de forme asociative. Sprijinul nerambursabil poate varia între 40% şi 70%.

Beneficiarii banilor pentru fermele de familie sunt fermierii care deţin exploataţii de 2-50 UDE. Exploataţiile rezultate din fracţionarea în 2013/2014 a altor exploataţii nu vor fi eligibile. La proiectele de modernizare, dimensiunea se va calcula pentru anul în curs, la data depunerii Cererii de Finanţare. În cazul proiectelor ce prevăd activităţi agricole complet noi, dimensiunea economică va fi cea rezultată după realizarea investiţiei.

Beneficiarul sau reprezentantul legal trebuie să dovedească o pregătire profesională, în raport cu proiectul.

Pentru toate proiectele depuse pe Măsura 121, ferme familiale, atât pentru sectorul zootehnic, cât şi pentru cel vegetal, valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi de 125.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil de 40% (50.000 euro), dar poate creşte cu câte 10% pentru tinerii agricultori care au sub 40 ani la data depunerii Cererii de Finanţare, investiţii în zone montane defavorizate, zone defavorizate şi arii protejate, precum şi pentru operaţiuni ca “Îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat”, “Instalaţii pentru tratamentul apelor reziduale”. Formele asociative pot primi maxim 50.000 euro, fără alte majorări.

Odată cu deschiderea sesiunii de depunere din luna mai, MADR va pune la dispoziţia micilor fermieri şase proiecte tip, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.