Social

“Dezvoltarea capitalului uman din Municipiul Turnu Măgurele prin participarea la educație” – Proiect co-finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Primăria Municipiului Turnu Măgurele a semnat, vineri, 11 mai, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, ca Autoritate de Management, contractul de finanțare pentru proiectul  “Dezvoltarea capitalului uman din Municipiul Turnu Magurele prin participarea la educatie”, derulat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, depus în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 2 și Şcoala Gimnazială nr.4, informează municipalitatea turneană.

Proiectul are ca obiectiv general implementarea de măsuri integrate pentru facilitarea accesului la educație și prevenirea părăsirii timpurii a școlii pentru copiii și tinerii ce fac parte din grupuri vulnerabile, reîntoarcerea în sistemul de învățămant a copiilor/ tinerilor/ adulților care au părăsit școala, precum și dezvoltarea competențelor capitalului uman din învățămantul preuniversitar din unități școlare defavorizate, iar grupul țintă este format din 1.134 de persoane – copii de vârstă antepreșcolară, preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial, părinții/tutorii acestora, tineri/adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu, cadre din învățământ/personal de sprijin, care vor participa la activități integrate de educație, în cadrul celor două școli partenere în proiect, respectiv Școala Gimnazială Nr. 2 și Școala Gimnazială Nr. 4.

Se aşteaptă ca proiectul să aibă un efect pozitiv în contextul în care prevede intervenții de educație care vor genera pe termen mediu îmbunătățirea calității vieții tuturor membrilor grupului țintă. Totodată, pe termen lung se urmăreşte dezvoltarea comunităților din care aceștia fac parte.

În ceea ce priveşte obiectivele specifice, se are în vedere includerea a 160 copii în programul Grădinița prietenoasă”, realizarea a nouă workshop-uri de educație parentală și mentorat pentru 160 părinți ai copiilor preșcolari din grupul țintă; organizarea a nouă ateliere de lucru pentru copiii de grădiniță însoțiți de părinții acestora pe teme legate de sănătate, igienă, nutriție sănătoasă și educație interculturală; includerea a 300 de elevi în programe de tip școală după școală; realizarea a trei activități extracurriculare (ateliere de lucru pentru promovarea nediscriminării, desegregării școlare și creșterii stimei de sine); organizarea a două tipuri de ateliere educative: educatie prin sport si artă; informarea si consilierea școlară de tip părinte – elev – școală pentru 300 elevi și 300 părinți; integrarea a 54 de persoane în programe de tip a 2a sansă; derularea de programe de consiliere și orientare scolară pentru participanții la a 2 șansă (25 – 64 ani), precum şi organizarea a trei workshop-uri tematice privind incluziunea socială si nediscrimarea participantilor la programe de tip a 2-a sansa”. De asemenea, se urmăreşte organizarea anuala a cate unui workshop educativ pentru antreprescolari si parintii acestora;  acordarea de subventii copiilor/ tinerilor/ adultilor  din programele gradinita prietenoasa, scoala dupa scoala si a doua șansă (514 persoane); acordarea de sprijin material (hrană și rechizite) membrilor grupului țintă participanți la programele gradinita prietenoasa, scoala dupa scoala si a doua șansă (514 persoane); modernizarea spațiilor pentru educație (80 de laptop-uri cu sistem de operare inclus, 4 imprimante multifuncționale, 4 videoproiectoare,4 table interactive); crearea și implementarea unei platforme pentru colaborarea personalului didactic membri ai grupului țintă, cu alți specialiști; participarea cadrelor din educație, membri ai grupului țintă, la crearea unor rețele de mentorat și sprijin profesional (80 persoane); participarea și sprijinirea a 80 de cadre din învățământ, membrii ai grupului țintă, la programe de formare și dobândire de competențe acreditate; încheierea de parteneriate locale pentru educație, ocupare și sustenabilitate; încheierea de parteneriate locale pentru schimb de experiență și bune practice în învățământ.

Potrivit informaţiilor furnizate, valoarea totala eligibilă a proiectului se ridică la suma de 4.215.801,53 lei, din care 3.583.431,30 lei finanțare din Fondul Social European, 548.054,20 lei finanțare de la bugetul de stat și 84.316,03 lei contribuția celor 3 parteneri. Totodată, durata proiectului este de 36 de luni. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.