Economie

Dezastru în Teleorman din cauza secetei

directia agricolaCulturile de porumb și floarea soarelui sunt calamitate aproape în totalitate, după ce în zonă nu a mai plouat aproape deloc în lunile iunie şi iulie. Autoritățile au început deja centralizarea culturilor afectate și au convingerea că Guvernul va aloca bani pentru a-i ajuta pe agricultori.  Lipsa precipitaţiilor şi căldurile mari au făcut prăpăd prin numeroase sate din judeţul Teleorman. Fermierii aşteaptă cu nerăbdare să li se acorde despăgubiri de la Guvern, întrucât cei mai mulţi nu şi-au asigurat culturile, motivând tarifele mari de primă. În plus, spun aceştia, asigurătorii nici măcar nu vor să asigure riscul de secetă.

La nivelul judeţului, potrivit prefectului de Teleorman, Carmen Daniela Dan, au fost evaluate de comisiile formate din reprezentanți ai DAJ Teleorman și ai Direcției Monitorizare, Inspecții, Verificare și Control Teleorman, din cadrul MADR, precum şi prin cele 3 comisii judeţene constituite prin ordin al prefectului zeci de mii de hectare de teren pentru care fermierii au depus cereri pentru a primi ajutoare financiare pentru culturile agricole afectate de secetă. În urma evaluărilor, 78.583 de hectare de culturi dintre cele verificate până acum au fost declarate calamitate. Pentru această suprafaţă, spunea Carmen Daniela Dan în cadrul Colegiului prefectural de marţi, 25 august, “aşteptăm sprijin prin ajutoarele de minimis, sprijin anunţat de Guvernul României, după finalizarea evaluării centrale a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

Secretarul de stat în MADR, George Turtoi, a declarat recent că fermierii ar putea primi despăgubiri în toamnă sau anul viitor. În cazul fermelor mici, despăgubirile nu pot depăşi 15.000 de euro în trei ani, iar pentru despăgubirea marilor fermieri este nevoie de acordul Comisiei Europene, întrucât astfel de măsuri de sprijin intra sub incidenţa legilor privind ajutorul de stat.

Oamenii spun că toată investiția lor a fost distrusă de arşiţă și nu își pun mari speranţe că vor primi vreun sprijin de la Guvern şi au convingerea că aceste ajutoare sunt doar promisiuni. Cu toate acestea, reprezentanţii producătorilor îi îndeamnă să ceară primăriilor evaluarea pagubelor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.