Economie

Deşi au fost desfiinţate de mai bine de doi ani, cărţile de muncă încă zac în arhivele ITM – Peste 3.700 de carnete de muncă, lăsate în grija ITM

Dezinteres din partea unor angajatori, inconştienţă din partea unor salariaţi din Teleorman! Chiar dacă legea spune că, de la mijlocul anului 2011, carnetele de muncă, care atestă vechimea în câmpul muncii, trebuie să revină titularilor, mii de carnete de muncă zac neridicate de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Peste 3.700 de carnete de muncă aşteaptă să fie ridicate de către titulari de la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi chiar dacă aceste acte au fost scoase din uz, în favoarea Registrului electronic de evidenţă a salariaţilor, titularii trebuiau să-şi ridice actele care le atestă vechimea în muncă până la data de 30 iunie 2011.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în prezent în arhivele instituţiei zac prăfuite cele peste 3.700 de cărţi de muncă, de care la un moment dat angajaţii vor avea nevoie pentru a li se calcula stagiul de cotizare şi ulterior pensia.

Carnetele de muncă pot fi ridicate atât de angajatori, cât şi de angajaţi, însă dezinteresul este la fel de mare din partea ambelor categorii.

În prezent, evidenţa salariaţilor se face doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (ReviSal), reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 500/2011, începând cu 1 ianuarie 2011, dată de la care carnetul de muncă şi-a încetat existenţa.

Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă un registru general de evidenţă a salariaţilor şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Refuzul de a pune la dispoziţie inspectoratului de muncă registrul în format electronic, dar şi dosarul personal al salariaţilor, precum şi netransmiterea registrului în termenul prevăzut de lege se sancţionează cu amendă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.