Exerciţiul de înştiinţare, alarmare, evacuare a populaţiei în cazul producerii unui cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter la nivelul municipiului Alexandria, organizat de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Al. D. Ghica” al judeţului Teleorman, marţi, 4 iunie. a arătat că, cel puţin teoretic, autorităţile şi intituţiile implicate sunt pregătite să facă faţă unei catastrofe de asemenea amploare.
Simularea s-a desfăşurat după următorul scenariu: cutremurul cu epicentrul în zona Vrancea, având o intensitate de 7,4 grade pe scara Richter a fost resimţit în municipiul Alexandria cu intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter. Ca urmare, au rezultat numeroase pierderi umane şi materiale, au fost afectate clădiri de locuinţe, căi de comunicaţii rutiere şi de cale ferată, conducte magistrale, reţele şi instalaţii de telecomunicaţii şi utilaje publice. S-au produs incendii şi explozii fiind afectate: 2 gospodării, Hotelul turistic Parc, sediul unei bănci comerciale, Şcoala “Ştefan cel Mare”, Liceul “C-tin Noica”, fiind prinse sub dărâmături aproximativ 50 de persoane, jumătate dintre acestea fiind copii. Scenariul a cuprins şi incendii provocate de scurgerile de gaze.
Pentru reducerea pagubelor şi salvarea populaţiei afectate de catastrofă au fost mobilizate pe lângă Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Alexandria, Primăria municipiului şi ISU Teleorman, Crucea Roşie, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Teleorman, echipe specializate de la Wirom Gaz, IPJ, Poliţia Comunitară, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale, DSP, Serviciul de Ambulanţă, ISJ, echipe specializate de la SC Apă Canal, Romtelecom, Electrica, SDN, SC Transloc etc.
Elevii de la cele două instituţii de învăţământ menţionate şi locatarii din blocul evacuat în cadrul acestui exerciţiu au fost transportaţi în afara oraşului unde au fost amplasate corturi pentru adăpostirea acestora şi unde organizatorii exerciţiului le-au prezentat “evacuaţilor” materiale informative, pliante şi filmuleţe, aşa încât aceştia în cazul unui cutremur adevărat să ştie ce au de făcut şi cum să reacţioneze. Pe toată perioada de desfăşurare a exerciţiului alături de autorităţile locale s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gâdea, şi prefectul interimar, Daniela Carmen Dan.
Atât colonelul Liviu Sorinel Sandu, inspector şef la ISU Telelorman, cât şi primarul municipiului Victor Drăguşin, preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, s-au declarat mulţumiţi de modul în care a decurs exerciţiu. Ultima simulare a unui cutremur la Alexandria a fost organizată în urmă cu aproximativ doi ani, însă potrivit primarului municipiului, nu a fost de amploarea celei de acum, iar forţele implicate de data aceasta s-au dovedit mult mai bine pregătite să facă faţă situaţiei.
Edilul a atras atenţia încă o dată că acestă acţiune nu trebuie să sperie pe nimeni, nu este anunţat niciun cutremur în perioada următoare, însă autorităţile trebuie să fie permanent pregătite să facă faţă oricărei situaţii cu atât mai mult cu cât la nivel mondial România prezintă un grad de risc mediu, aflându-se pe locul 82 într-o ierarhie în care au fost cuprinse 132 de state, iar la nivel european, România se află pe locul patru, fiind din nefericire una dintre ţările cu cele mai mari grade de risc, surclasând-o doar Albania, Serbia şi Grecia. (M.D.)