Politic

Deputatul PSD Violeta Răduț, vot favorabil pentru modificarea Legii adopțiilor/ Un copil va putea fi declarat adoptabil doar cu acordul părinților

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat marți, 3 noiembrie, proiectul care modifică legea adopției, în sensul simplificării acesteia. A votat favorabil inițiativa legislativă și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, care spune că „adoptarea proiectului reprezintă un pas extrem de important și o șansă pentru toți copiii care își doresc o familie, dar și pentru părinții care își doresc să adopte un copil sau mai mulți și care, de acum, nu vor mai fi nevoiți să aștepte ani de zile până la finalizarea procedurii”.

Concret, conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, este vizată modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004, în sensul revizuirii cadrului normativ în materia adopţiei, fiind flexibilizată procedura de evaluare a adoptatorilor şi a etapei de monitorizare post-adopţie, precum şi debirocratizarea unor proceduri, respectiv: eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia; flexibilizarea derulării procedurii de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.

Astfel, rudele copilului vor fi căutate o singură dată (s-a votat eliminarea căutării duble a rudelor de până la gradul al patrulea) şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care copiii rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, pentru prima dată, copiii declarati adoptabili vor putea beneficia de șansă la o familie inclusiv după împlinirea vârstei de 14 ani, rămânând adoptabili până la majorat.

Pe de altă parte, au fost introduse şi măsuri pentru părinţii adoptatori, fiind prelungită astfel perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani, în timp ce concediul de acomodare şi indemnizaţiile pe care aceştia le primesc vor fi aliniate cu cele ale părinţilor biologici.

Pentru a intra în vigoare, mai lipsește ca președintele să promulge actul normativ, iar acesta să apară în Monitorul Oficial.

2 Comments

 1. Zona ciocanului?
  👏👏👏👏👏
  Va fi Omul potrivit, la locul potrivit !
  E obișnuita cu mâna dreapta in sus.
  Experiența și câțiva clienți de vază o paraşutează direct in parcarea întunecată.
  În sfârșit , alexăndrenii vor avea o centură “profi “ pentru “adopții” naționale și internaționale.

 2. #ZonaCiocanului

  “Simpatica” mincinoasă PSD de Teleorman după ce a renunțat… a mai susține mandatul la cameră, s-a hotărît a îmbrățișa o cariera din zona ciocanului.
  Nu se poate susține în poziție verticală și nici nu poate merge nesprijinită de altcineva.

  Adopția se încuviințează de către instanța de tutelă, dacă este în interesul superior al copilului și sunt îndeplinite toate celelalte condiții prevăzute de lege.

  Daca va fi promulgat proiectul de lege, părinții adoptivi vor avea drepturi similare cu cei biologici.
  Esti incapabila sa enumeri câteva modificări votate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.