Politic

Deputatul PSD Violeta Răduț susține acordarea stimulentului de risc pentru profesori, personalul auxiliar și cel nedidactic

Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat de Parlament.

”Începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic”, prevede proiectul votat de Parlament.

Potrivit actului normativ adoptat de aleși, sporul va fi acordat proporţional cu timpul în care profesorii îşi desfăşoară fizic activitatea în școli sau universități în prezența elevilor sau studenților, iar măsura este valabilă pentru învățământul de stat.

Conducătorul unităţii de învățământ va fi responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi tot acesta va avea obligaţia comunicării listei către inspectoratul școlar, iar suma acordată nu va fi luată în calcul la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, respectiv angajator, mai stabilește inițiativa legislativă.

„Astăzi (n.r. 13 octombrie), în Camera Deputaților, am prezentat și am adoptat proiectul de lege prin care se acordă un stimulent de risc pentru profesori, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență. Inițiativa legislativă aparține PSD și vine ca o măsură de sprijin pentru dascăli și un prim demers în sensul de a se face dreptate în sistemul de educație. Personalul didactic va benefica de un stimulent de risc în valoare de 2000 lei/ lună, iar personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic va primi un stimulent de 1500 lei/lună. Sprijinul financiar va fi acordat începând cu anul școlar/universitar 2020/2021 pe toată perioada stării de alertă/urgență. Să vă mai spun că, bineînțeles, liberalii nu sunt de acord cu această măsură și au anunțat, cum le este obiceiul, că vor ataca demersul legislativ”, a transmis Violeta Răduț, după aprobarea proiectului de lege în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

One Comment

  1. #ZonaCiocanului

    Efort financiar de peste jumătate de miliard de lei?!
    Stimulent de 500 euro/lună pentru invatamant on-line?!
    Bah, tu chiar ești proastă!
    Violeta Radut, grohăie la altă masă, una plină cu lepre perdante!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.