Politic

Deputatul PNL Maria Stoian, vot favorabil proiectului de lege care prevede închiderea, la a doua abatere, a unităților care vând produse din tutun minorilor

Un proiect de lege prin care sunt înăsprite sancțiunile aplicate agenților economici care vând produse din tutun către minori a fost adoptat marți, 22 februarie, în Camera Deputaților. Inițiativa legislativă aparține deputatului liberal Florin Roman și a fost adoptată de toți cei 296 de parlamentari prezenți, inclusiv de deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian.

Interdicția de a vinde produse din tutun către tinerii sub 18 ani este deja prevăzută în legislație, însă, prin proiectul adoptat de Camera Deputaților, sunt majorate sancțiunile pentru nerespectarea ei: “se sancţionează cu amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit inițiatorului, “chiar dacă în România există o legislație consacrată acestei problematici, în sensul interzicerii accesului în unitățile de alimentație publică în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun minorilor neînsoțiși, precum și a comercializării, către copii, a produselor de tutun sau derivate/similare, sunt operatori economici care, poate din cauza unor pedepse mici, nu respectă aceste interdicții, preferând obținerea unui câștig financiar facil, dar imoral, în detrimentul sănătății minorilor. Mai grav, anumite cluburi sau restaurante – care, printre altelem nu respectă această legislație – reprezintă puncte sau focare de unde grupările de criminalitate organizată își recrutează viitorii infractori.

Adoptarea acestei inițiative legislative pe de-o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fila fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”.

Proiectul de lege mai prevede şi posibilitatea dispunerii suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile şi în cazurile de: servire cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate şi a minorilor, precum şi de consum de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege.

Reprezentanți ai Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne vor putea face constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.