Politic

Deputatul PNL Maria Stoian, printre inițiatorii proiectului de lege privind înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989

189 de senatori și deputați, printre care și deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian, au inițiat un proiect de lege privind înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste și Decembrie 1989. Inițiativa legislativă a fost adoptată de cele două camere parlamentare, iar acum se află în stadiul de lege trimisă la promulgare către președintele României, Klaus Iohannis.

Inițiatorii consideră că necesitatea înființării unei astfel de instituții este de necontestat.

“Instituția muzeală dedicată Revoluției din Decembrie 1989 va funcționa la Timișoara și va fi prima de acest fel, asumată de statul român ca spațiu al comemorării, înțelegerii și angajării societății într-un proces de recuperare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate și democrație.

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 va reprezenta un simbol fundamental al eternizării jertfei poporului român pentru a se descătușa de trecutul comunist. Timișoara este orașul din România care a deschis drumul spre libertate, orașul care își merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii și locul în care trebuie să fie inițiat procesul de reprezentare publică la nivel național a Revoluției Române din 1989”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Sediul instituției muzeale va fi, la propunerea Guvernului României, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara, situată în Piața Libertății, nr. 5. Valoarea simbolică a clădirii în relație cu destinația actuală de muzeu se leagă de moartea tragică a doamnei Lepa Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluției, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989. Imobilul a fost cedat de Ministerul Apărării către Ministerul Culturii la data de 08.05.2019, cu scopul expres de a fi dat în folosința Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.