Politic

Deputatul PNL Maria Stoian, printre inițiatorii proiectului de lege prin care se instituie indemnizație de hrană pentru transportatori

40 de senatori și deputați liberali, printre care și deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian, au inițiat un proiect de lege pentru instituirea unei indemnizaţii de hrană în vederea compensării efectelor negative asupra activităţii de transport generate de întârzierea aderării la Spaţiul Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Prin demersul legislativ se instituie un set de măsuri, cu valoare compensatorie, ca urmare a pierderilor semnificative aferent sectorului de transporturi din România din cauza tergiversării aderării la Spațiul Schengen. Amânările repetate ale deciziei de aderare a României au avut și continuă să aibă costuri uriașe, pentru toate sectoarele economiei, dar, mai ales, pentru unul dintre cele mai dinamic sectoare economice din România – sectorul de transporturi, apreciază inițiatorii.

Propunerea legislativă prevede instituirea indemnizației de hrană cu o valoare maximăde 40 euro/zi, valoare deductibilă fiscal în limitele acestui plafon, în condițiile legii.

“Nu trebuie uitat faptul că sectorul de transporturi din România acționează într-o piață europeană concurențială deosebit de puternică, în care chiar și competitorii est-europeni dispun de condiții de competitivitate mai bune decât companiile de transport cu capital românesc.

În acest context, trebuie amintit că lucrătorii români din sector nu beneficiază de indemnizație de hrană, iar diurnele și indemnizațiile sunt mult inferioare față de media europeană (…) De aceea, trebuie acționat cât mai repede pentru ca statul român să ofere condiții competitive pentru sectorul transporturilor cel puțin la nivelul competitorilor europeni”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, parlamentarii inițiatori consideră că “prin definirea punctuală a indemnizației de hrană care să se acorde conducătorilor auto, angajați conform HG nr. 38/2008, aceasta ar reprezenta un stimulent pozitiv pentru piața muncii din transporturi”.

Proiectul de lege a fost adoptat în Senat, iar acum este trimis pentru raport la comisiile Camerei Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.