Politic

Deputatul PNL Maria Stoian l-a interpelat pe ministrul Proiectelor Europene pe tema proiectului de reabilitare şi extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din Teleorman

Deputatul PNL de Teleorman Maria Stoian l-a interpelat, la începutul lunii iunie, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe tema reabilitării şi extinderii sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare Teleorman. Astfel, deputatul liberal îi cere ministrului Ghinea să spună care este stadiul obiectivului de investiții „Extindere şi reabilitare reţele de apă şi a sistemului de canalizare în judeţul Teleorman”, cu o valoare eligibilă de 122.004.342 euro, aprobat, în 2007, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, și continuat, ulterior, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În jurul proiectului adus în discuție de parlamentarul liberal s-au creat, de-a lungul timpului, numeroase polemici, motivate în primul rând de amânările repetate privind implementarea sa. Acum, Maria Stoian îi cere colegului de coaliție, ministrul USR-PLUS Cristian Ghinea, să spună concret în ce stadiu se află proiectul care, odată finalizat, ar rezolva o mare problemă cu care se confruntă județul Teleorman: starea deplorabilă în care se află sistemele de alimentare cu apă și canalizare din Turnu Măgurele, Roșiori de Vede, Videle și Zimnicea, care s-a tradus, în timp, prin bani din ce în ce mai mulți scoși din buzunarele cetățenilor.

„În anul 2007, judeţul Teleorman a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 pentru proiectul „Extindere şi reabilitare reţele de apă şi a sistemului de canalizare în judeţul Teleorman”, cu o valoare eligibilă de 122.004.342 euro, care urma să fie implementat în două etape, respectiv etapa I (2007-2013) cu o valoare eligibilă de 105.384.554 de euro (92.907.023 euro de la UE) şi etapa II (2014-2020) cu o valoare de 16.619.788 de euro (14.652.005 euro de la UE). Proiectul urma să fie implementat prin derularea a 13 contracte, dintre care 11 contracte de lucrări (inclusiv extinderea şi reabilitarea sistemelor de distributie a apei potabile şi de canalizare în cele 5 aglomerări urbane), şi 2 contracte de servicii de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor”, notează deputatul PNL în interpelarea sa.

De asemenea, susține Maria Stoian, „pe baza criteriilor stabilite de Regulamentele Comisiei Europene şi Programul Operațional Sectorial Mediu în data de 16.03.2009 a fost semnat între Ministerul Mediului și SC Apa Serv SA, Contractul de finanţare nr. 89275 – pentru implementarea proiectului intitulat „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Teleorman”.

Mai mult, la jumătatea lunii martie, explică deputatul PNL de Teleorman, au fost aprobate de Comisia Europeană două investiții majore, care au valoare cumulată de peste 357 milioane de euro, în scopul extinderii şi modernizării sistemelor de alimentară cu apă în județele Satu Mare şi Brăila, cele două investiții completându-le pe cele începute în perioada anterioară de programare, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

„Din aceste proiecte, 29 au fost fazate, iar continuarea lor este finanţată din POIM. De asemenea, alte 21 proiecte noi cu o valoare estimată de 4,2 miliarde euro se află în diferite stadii de pregătire, cele mai avansate fiind proiectele regionale Teleorman, Tulcea, Călărași şi Vaslui. Față de cele relatate, vă rog, domnule ministru, să-mi transmiteţi care este stadiul proiectului de reabilitare şi extindere a sistemelor cu apă în judeţul Teleorman”, își încheie deputatul PNL Maria Stoian interpelarea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea are timp să-i răspundă Mariei Stoian până pe data de 25 iunie, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Camerei Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.