Politic

Deputatul PNL Mara Calista, „îngrijorată” pentru indemnizaţiile viceprimarilor de comune mici

Dincolo de legiferare, fiecare deputat sau senator poate adresa întrebări şi interpelări Guvernului, miniştrilor sau altor conducători ai organelor administraţiei publice. Concret, întrebarea constă într-o simplă cerere de a răspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informaţie este exactă, dacă Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice înţeleg să comunice Legislativului informaţiile şi documentele cerute de cele două camere sau de comisiile permanente ori dacă Guvernul are intenţia de a lua o hotărâre într-o problemă determinată.

De-a lungul timpului, unii dintre parlamentarii de Teleorman au ales să bifeze capitolul “întrebări şi interpelări”, astfel că n-au ezitat să-şi aştearnă pe hârtie dilemele, pe care le-au înaintat miniştrilor vizaţi.

În ceea ce o priveşte pe Mara Calista, deputat PNL de Teleorman, aceasta a fost unul dintre parlamentarii activi atunci când vine vorba de întrebări adresate membrilor Executivului, iar ultima dintre ele face referire la indemnizaţiile viceprimarilor comunelor cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

„Am primit la cabinetul parlamentar mai multe sesizări legate de faptul că în urma aplicării prevederilor din legea nr. 153/2017 — legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, viceprimarii de comune sub 3000 locuitori le scad indemnizaţiile şi sunt singurii demnitari, conform anexei IX asupra cărora se întâmplă acest lucru. Conform legii nr. 115/2017, începând cu 1 aprilie 2017 indemnizaţiile primarilor şi viceprimarilor au crescut cu 30%. Astfel, din aprilie 2017 un viceprimar de comună sub 3.000 locuitori a avut o indemnizaţie brută lunară de 4.831 lei. Începând cu 1 iulie 2017, aceste persoane au o indemnizaţie brută lunară de 4.350 lei. De asemenea, salariile unor angajaţi, funcţionari publici cu funcţii de conducere, au scăzut. Fac referire la cuantumul câştigului salarial al angajatului, nu la salariul de bază. Aceşti oameni sunt persoane bine pregătite, cu o anumită vechime atât în muncă cât şi în specialitate, sunt oameni ce au studii superioare şi master, dar care de la 1 iulie 2017 au o salarizare mai mică decât o asistentă medicală cu studii medii sau, dacă preferaţi au un salariu comparabil cu al unei infirmiere cu studii gimnaziale”, se arată în întrebarea adresată de deputatul PNL ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Astfel, deputatul PNL îi cere ministrului Muncii să-i comunice, în scris, măsurile avute în vedere pentru ca „aceşti oameni să aibă o indemnizaţie decentă şi pentru ca alţi salariaţi cu experienţă în specialitate de care o primărie are nevoie să nu îşi prezinte demisiile”. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Nu ne mai catalogheaza doamna de la PNL cu expresii de genul „judet de analfabeti si asistati social”?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.