Politic

Deputatul Maria Stoian susține un proiect de lege privind accelerarea debirocratizării și simplificarea proceselor administrative

100 de parlamentari, printre care și deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian, au semnat un proiect de act normativ ce vizează completarea OUG 46/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Argumentul invocat de inițiatori pentru acest demers este acela că “România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative. Scopul este de a reduce eforturile de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice care să urmeze procese mai eficiente. Prezentul proiect de act normativ va crea un cadru eficient de simplificare a procesului de obținere a unor servicii publice, de a introduce o serie de clarificări necesare”.

Principala modificare vizată de inițiativa legislativă va fi aceea ca instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluționării unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

De asemenea, semnatarii proiectului de lege apreciază că, prin introducerea acestei reglementări, se va simplifica procesul obținerii unor acte de la instituțiile publice de către cetățeni și, în același timp, accesarea serviciilor publice simplificate va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice: “Aceste persoane vor putea interacționa cu instituțiile și autoritățile publice de interes într-un timp mai scurt. În România sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, o bună parte dintre aceștia având handicap locomotor pentm care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea lor. Prin adoptarea acestui act normativ, relația dintre stat și cetățean va fi simplificată, în mod special în interacțiunea pe care o are cu instituții ale statului în cazuri specifice, cum ar fi cumpărarea unei locuințe, schimbarea cărții de identitate, înscrierea în evidențele fiscale a unui mijloc de transport și altele”, se arată în expunerea de motive la inițiativa legislativă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.