Politic

Deputatul Maria Stoian susține proiectul de lege referitor la soluționarea unor cauze în ședințe de judecată online

Maria Stoian, deputat PNL de Teleorman, susține o propunere legislativă “pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor”, inițiată de parlamentari PNL, care, dacă va fi adoptată ca lege, va intra în vigoare la data de 01.01.2022.

Conform propunerii, se va introduce un nou articol (art. 361), al cărui prim alineat conține: “La cererea oricăreia dintre părți, ședințele de judecată, în fond și în căile de atac, se desfășoară exclusiv prin mijloace de telecomunicație audiovizuală care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii, instanțele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop”.

Cu alte cuvinte, potrivit expunerii de motive, inițiatorii propun ca anumite ședințe de judecată, referitoare la plângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii contravenționale cu munca în folosul comunității, să fie soluționate exclusiv în sistem online. Așadar, atât comunicarea actelor procedurale, cât și audierea martorilor, experților sau a celorlalte persoane să aibă loc prin sisteme de telecomunicații audiovizuale.

Tot în documentul menționat, inițiatorii susțin importanța, relevanța și rapiditatea acestei metode în nenumărate rânduri. După un calcul amănunțit, aceștia sugerează că media de 1159 de cauze, pe care le avea de gestionat fiecare judecător, diminuează timpul acestora pentru a se concentra pentru cauzele complexe. De asemenea, “aproximativ 10% din totalul cauzelor civile”, spun ei, pot fi soluționate mult mai rapid decât în mod obișnuit.

“Spre exemplu, dacă un contravenient locuiește în Cluj, dar fapta contravențională a fost săvârșită în Municipiul Constanța, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanței de judecată pentru a-și susține plângerea contravențională. De asemenea, nici martorii, experții și nici avocații nu vor mai trebui să străbată întreaga țară pentru a ajuta la soluționarea unei cauze de complexitate redusă”, explică inițiatorii.

La momentul actual, propunerea legislativă a fost prezentată în Biroul Parlamentar al Camerei Deputaților și înaintată la Senat. Aceasta are 29 de susținători, toți fiind parlamentari PNL.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.