Politic

Deputatul Maria Stoian susține proiectul de lege privind creșterea valorii maxime de achiziție a autoturismelor pentru dotarea instituțiilor publice

Maria Stoian, deputat PNL de Teleorman, susține o propunere legislativă care vizează, potrivit expunerii de motive, “creșterea valorii maxime de achiziție a autoturismelor de la valoarea de ‘18.000 euro inclusiv TVA’ la valoarea de ‘20.000 euro inclusiv TVA’ pentru a permite autorităților și instituțiilor publice să achiziționeze autoturisme care să corespundă dotărilor aferente generației actuale de autoturisme, ale căror prețuri de achiziție nu mai corespund valorii maxime de achiziție stabilită anterior”.

Așadar, pe 28 iunie 2021, trei deputați PNL, și anume Ioan Cupșa, Maria-Gabriela Horga și Radu-Marin Moisin, au inițiat propunerea legislativă “pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instiuțiilor publice”.

Cu alte cuvinte, dacă va fi adoptată ca lege, pentru limitarea valorii maxime a prețului de achiziție a autoturismelor, inițiatorii prezintă, ca motive, schimbările importante pe care le-au suferit “sectoarele esențiale ale României, dintre care și economia națională”, cât și evoluția ascendentă a prețurilor de achiziție în sectorul de piață al autoturismelor din 2012 până în prezent.

Tot în același document, inițiatorii propun și stabilirea unui criteriu obiectiv, în funcție de care se va realiza conversia prețurilor de achiziție din moneda euro în lei, valoarea fiind calculată “la cursul BNR din ziua semnării contractului de achiziție”, menționând faptul că acest lucru este absolut necesar, deoarece sunt “numeroase situații în care nu s-a putut determina momentul de referință pentru calcularea acestei conversii”.

Cât despre costurile ulterioare atribuite acestei posibile legi, aceștia susțin că “nu are impact bugetar, deoarece achizițiile de autovehicule se vor realiza în cadrul bugetului aprobat pentru fiecare autoritate sau instituție, fără majorarea acestuia”.

Cine beneficiază de adoptarea propunerii legislative ca lege?

Așa cum reiese din Forma inițiatorului, instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale “pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 m3 și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 20.000 euro, calculată la cursul BNR din ziua semnării contractului de achiziție”, aceeași limită propunându-se și pentru misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Fac excepție de la limită “societățile, societățile naționale și companiile naționale cu capital integral sau majoritar de stat, care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale și al petrolului”, deoarece suma poate depăși 20.000 euro până la 30.000 maximum.

La momentul actual, propunerea legislativă fost înaintată la Senat, fiind susținută de 27 de parlamentari PNL, printre care și deputatul de Teleorman, Maria Stoian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.