46 de senatori și deputați, printre care și deputatul de Teleorman, Maria Stoian, au inițiat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiativă ce vizează în principal unitățile de primiri urgențe din spitalele regionale sau județene, mai exact deficitul grav de personal cu care se confruntă sistemul public de sănătate din România.
Inițiatorii proiectului de lege consideră că sarcina cea mai puternică a sistemului public de sănătate este pe unitățile/compartimentele de primire a urgențelor, unde disponibilul de personal medical din unele spitale este subdimensionat în raport cu unități/compartimente similare. “Este de domeniul evidenței că cei mai mulți dintre pacienții români apelează la serviciile de urgență, deși multe afecțiuni ar putea fi tratate în cabinete de medicină de familie sau în ambulatoriile de specialitate. Pacienții preferă medicina de urgență, pentru că intervențiile sunt mult mai rapide, însă acest lucru a produs și produce o supra-aglomerare a UPU/CPU. Deficitul de personal, deși este cunoscut de mult timp de către factorii decidenți, a apărut mult mai puternic în spațiul public prin intermediul mass-media, atunci când medici sau șefi de secție au ajuns la epuizare sau chiar deces (a se vedea cazurile de S.J. Giurgiu – șeful UPU accident vascular cerebral, Dorohoi – șeful CPU – deces provocat de infarct miocardic etc) (…)
Având în vedere situația expusă și faptul că încărcare UPU/CPU este diferită de la un județ la altul și de la un spital la altul, propunem o flexibilizare a utilizări personalului medical prin crearea mecanismului legal prin care UPU din spitalele regionale sau județene care dispun de resurse suplimentare să poată sprijini UPU din spitalele județene aflate pe raza teritorială a altor județe, asigurând astfel necesarul de medici de specialitate. Pentru acest lucru, este necesar să se suplimenteze numărul posturilor de medici în cadrul UPU care oferă sprijin, astfel încât să se permită acoperirea liniilor de gardă sau a turelor din UPU care urmează a fi sprijinite. Modul de realizare a acestui tip de sprijin se stabilește prin Protocol de colaborare semnat de conducerile celor două spitale, de medicul-șef al UPU care acordă sprijin și medicul-șef al UPU care primește sprijin”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Senatul României a adoptat propunerea legislativă, iar acum proiectul este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților.