Politic

Deputatul Florin Piper-Savu, printre inițiatorii unei propuneri legislative de modificare a legii privind diminuarea risipei alimentare

Un proiect de lege înregistrat în luna mai la Senatul României, susținut de numeroși parlamentari și care pare să întrunească unanimitatea în rândurile acestora, printre inițiatori regăsindu-se semnatari de la PSD, PNL, USR, UDMR, vizează modificarea și completarea Legii nr. 217/2006 privind diminuarea risipei alimentare. Printre cei care și-au pus semnătura pe propunerea legislativă se regăsește și deputatul PSD de Teleorman, Florin Piper-Savu.

Astfel, potrivit expunerii de motive, parlamentarii urmăresc prin acest demers o limitare a efectelor nocive ale crizei alimentare, reducerea numărului persoanelor care nu au acces la hrană, precum şi micşorarea volumul deşeurilor. Se urmărește reglementarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România. Totodată, în baza sarcinilor asumate ca stat membru al Uniunii Europene, propunerea vizează atingerea obiectivelor neutralităţii climatice până în anul 2050, prevăzute în Pactul Verde European şi în Acordul de la Paris privind Schimbarea Climatică.

Inițiatorii consideră că actuala reglementare ajuta la atingerea scopului şi obiectivului stabilite prin Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 adoptată de Guvernul României prin HG nr. 877/2018. Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, în prezentul proiect de lege obiectivul este mult mai clar definit: “înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul şi de consum şi reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare până în anul 2030”. Astfel, prin proiectul de act normativ se introduce pentru operatorii receptori responsabilitatea de a informa angajaţii proprii cu privire la planurile societăţii de luptă împotriva risipei alimentare, precum şi responsabilitatea de a depune toate eforturile necesare pentru a încheia contracte cadru cu operatori receptori pentru a putea transfera produsele alimentare înainte de data expirării. De asemenea, sunt introduse o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, precum: obligaţia pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în consultare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, de a întocmi strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare care trebuie actualizată cu o periodicitate de cel mult cinci ani; implementarea măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare de către instituţii, acolo unde sunt gestionate produse alimentare; crearea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a unei platforme naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori îşi introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici; obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a coordona elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.