Politic

Deputatul Calotă Ică Florică susține majorarea salariilor personalului din cercetare-dezvoltare-inovare în agricultură

Printre proiectele aflate în procedură legislativă în Camera Deputaților se află și cel de completare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, unul dintre inițiatori fiind și deputatul teleormănean Calotă Ică Florică. Proiectul de lege vizează creșteri salariale pentru personalul rețelei de cercetare-dezvoltare-inovare din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice, care se confruntă în ultima perioadă cu o scădere dramatică a numărului de salariați, cauzele fiind, în primul rând, de natură salarială.

“În conformitate cu prevederile Legii 45/2009, cercetarea-dezvoltarea-inovarea în domeniul agricol constituie prioritate națională, organizată și cooordonată potrivit reglementărilor legale în vigoare. (…)

Pe lângă administrarea patrimoniului public și privat al statului, personalul din aceste unități este chemat să răspundă de problemele de importanță majoră cu care se confruntă agricultura României și chiar economia națională, la crearea de soiuri și hibrizi, elaborarea de tehnologii specifice noi, în concordanță cu cerințele de performanță economică, calitate și de contracarare a schimbărilor climatice evidente. (…) Sistemul de salarizare scăzut a blocat evoluția pozitivă a cercetării agricole, a blocat dezvoltarea resursei umane, profesionalizare și înalta specializare pe domenii a unor cercetători, a blocat sistemul de atragere a tinerilor cercetători proveniți din elita absolvenților universităților de profil.

Din 2010 până în prezent, rețeaua de cercetare-dezvoltare-inovare a pierdut personal calificat valoros, fie prin pensionare, fie prin plecarea cu precădere către mediul privat, ASAS neavând posibilități legale de a negocia un nivel salarial superior sau de a stimula personalul propriu”, susțin inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive.

De asemenea, un alt motiv care a condus la inițierea acestei modificări legislative a fost faptul că, deși au fost organizate concursuri în vederea ocupării posturilor vacante în cadrul unităților de cercetare-dezvoltare-inovare, posturile fie nu s-au ocupat, fie au fost ocupate cu norme parțiale, fie au fost ocupate de persoane ce au ales să se reorienteze către alte unități din cauza salariilor mici, ajungându-se în situația ca rețeaua de cercetare din cadrul ASAS să funcționeze cu personal la cota minimală.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, articolul unic stipulând că “salariile de bază ale personalului Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisești” și ale unităților de cercetare-dezvoltare subordonate acesteia se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute pentru anul 2022”; la momentul actual, proiectul este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.