Politic

Deputatul Calotă Ică Florică, declarație politică: “Neonicotinoidele, un rău necesar?”

Deputatul de Teleorman Calotă Ică Florică a susținut o declarație politică în cadrul ședinței Camerei Deputaților din 10 martie 2020, în care a ridicat problema, destul de controversată, a folosirii sau nu a insecticidelor pentru tratarea semințelor sau stropirea plantelor în perioada de vegetație. În calitatea sa de membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, deputatul teleormănean a pus în balanță punctele de vedere ale celor două părți interesate de utilizarea insecticidelor sistemice – neonicotinoide: pe de o parte, agricultorii, care insistă pe necesitatea folosirii acestor substanțe, de cealaltă parte, apicultorii, care se plâng că populațiile de albine au de suferit.

“Neonicotinoidele sunt insecticide sistemice care se folosesc în tratarea seminţelor, precum şi în controlul curativ al dăunătorilor prin stropiri în perioada de vegetaţie a plantelor. (…) România este o ţară specială pentru că în nicio altă ţară din Europa nu se întâlnesc dăunătorii care se găsesc la noi.

De o parte a baricadei se află agricultorii, care susţin că fără aplicarea acestor produse, culturile de porumb, rapiţă, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr şi cereale păioase ar fi puternic ameninţate de dăunătorii specifici, iar de cealaltă parte se află apicultorii, ale căror populaţii de albine au avut mult de suferit în ultimii ani din cauza utilizării acestor pesticide, potrivit cercetătorilor”, susține deputatul Calotă.

De asemenea, Ică Florică Calotă atenționează, în declarația sa politică, asupra pericolului ca fermierii care nu respectă regulile privind tratamentele fitosanitare să fie excluși de la plata subvențiilor: “Apicultorii au susţinerea Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi a multor organizaţii şi cercetători care afirmă că impactul acestor produse afectează şi alte populaţii de vieţuitoare pe lângă albine.

La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii a aprobat, pentru perioada 20 ianuarie – 1 mai 2020, utilizarea în situaţii de urgenţă a trei produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide la tratarea porumbului şi a sfeclei de zahăr. Fermierii vor fi controlaţi de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, iar dacă nu respectă regulile privind tratamentele fitosanitare referitoare la neonicotinoide, vor risca excluderea de la plata subvenţiilor”.

În același timp, deputatul Calotă vorbește despre necesitatea ca România să beneficieze de ridicări temporare ale restricțiilor privind utilizarea pesticidelor, autorizațiile temporare fiind instrumente legale cu ajutorul cărora statele membre ale Uniunii Europene pot asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor. “Un studiu realizat de Comisia Europeană a arătat faptul că, în absenţa tratamentelor la sămânţă, planurile de protecţie împotriva dăunătorilor sunt mai scumpe şi afectează direct competitivitatea fermelor.

De asemenea, interzicerea neonicotinoidelor are efecte negative asupra biodiversităţii şi mediului înconjurător, prin creşterea emisiilor de gaze de seră.

Schimbările climatice au determinat, în ultimii ani, un atac al dăunătorilor şi al bolilor destul de agresiv, astfel că aceste derogări reprezintă colacul de salvare al fermierilor români, ajutându-i să-şi protejeze culturile.

Îmi pun întrebarea: cum va proceda România pentru a menţine producţia de seminţe de floarea-soarelui, care are restricţie la folosirea neonicotinoidelor pentru această cultură?”, încheie deputatul de Teleorman declarația politică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.