Politic

Deputatul Calotă Florică Ică, declarație politică despre măsurile ce se impun pentru a veni în ajutorul fermierilor pe timp de secetă

Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică a ținut în ședința Camerei Deputaților de miercuri, 26 septembrie, declarația politică „Seceta în Europa – măsuri pentru a ajuta fermierii”, prin care atrage atenția asupra unui fenomen care a afectat un număr mare de fermieri europeni în vara acestui an și care a întârziat sau chiar a împiedicat activitățile specifice. Deputatul ALDE de Teleorman a explicat, în acest sens, necesitatea adoptării măsurilor care să vină în sprijinul fermierilor care sunt afectaţi de seceta ce a afectat toată Europa în vara acestui an.

„Comisia va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii să aibă suficientă hrană pentru animale, în acest sens prezentând un pachet suplimentar de acţiuni menite să crească disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, deoarece aceasta este una dintre principalele provocări cu care se confruntă fermierii afectaţi de secetă”, arată deputatul Calotă Florică Ică în declarația sa politică.

Totodată, mai susține parlamentarul ALDE referitor la subiect, însuși comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a menționat acțiunea rapidă a Comisiei Europene la primele semne ale acestor evenimente climatice extreme, precum și dialogul cu miniștii statelor membre UE afectate de secetă, în vederea evaluării gradului de adecvare a acţiunilor deja existente, și, totodată, acțiunile suplimentare menite să acorde asistenţă fermierilor europeni în ceea ce priveşte hrana pentru animale.

„Noile derogări se referă la anumite norme privind înverzirea, dând astfel posibilitatea de a însămânţa culturi intermediare drept culturi pure şi de a reduce perioada minimă de 8 săptămâni pentru culturile intermediare, pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânţeze culturile de toamnă în timp util, după culturile intermediare. Propunerea privind creşterea plăţilor în avans, care a fost deja anunţată în cursul lunii august a.c, a fost prezentată în mod formal pe 3 septembrie. Astfel, fermierii vor putea beneficia de până la 70% din plăţile lor directe şi de până la 85% din plăţile pentru dezvoltarea rurală încă de la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc de luna decembrie, pentru o îmbunătăţire a situaţiei fluxului de numerar. Aceste noi propuneri vin în completarea dispoziţiilor ce sunt deja disponibile pentru astfel de situaţii. Comisia Europeană se va asigura că toate măsurile sunt aplicate în mod proporţional. Astfel, se poate acorda ajutor financiar în proporţie de până la 80% din valoarea daunelor cauzate de secetă, sau până la 90% pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, în anumite condiţii specifice. Achiziţionarea de furaje poate fi eligibilă pentru ajutoare de stat, fie ca daune materiale, fie ca pierderi de venit. Se pot acorda compensaţii pentru daune, fără să fie nevoie să fie notificată Comisia – ajutoarele de minimis -, cu sume până la 15.000 de euro per crescător de animale, pe o perioadă de 3 ani. Există posibilităţi de ajutor şi în cadrul dezvoltării rurale, inclusiv reînsămânţării păşunilor. Toate aceste propuneri ar trebui să fie adoptate, în mod oficial, până la sfârşitul acestei luni. Măsurile aplicându-se retroactiv”, explică deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.