Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului, în ședința de miercuri, 13 februarie, lipsa acută de forță de muncă din sectorul agricol cu care se confruntă România, în ciuda faptului că este o țară cu potenţial agricol important. Astfel, în declarația sa politică, deputatul ALDE de Teleorman a argumentat de ce liceele agricole trebuie să devină o prioritate pentru factorii decidenți și de ce ar trebui atât lucrat atât la mentalitatea părinţilor, cât și a copiilor, pentru a-i convinge că agricultura va fi mereu o meserie bine cotată şi bine plătită.
“România este o ţară cu un potenţial agricol important, dar cu o lipsă acută a forţei de muncă, fie că este vorba despre muncitori calificaţi sau despre muncitori necalificaţi. Cererea pentru specialişti în agricultură este mare, însă liceele agricole nu se bucură de prea multă popularitate în rândul părinţilor şi copiilor.
În 1997, în România existau 238 de licee agricole, mai multe decât în 1989, dar nenumărate reforme prin care a trecut învăţământul de specialitate au dus la reducerea numărului acestor instituţii. În 2000, mai erau 120 de unităţi şcolare cu profil agricol, iar conform datelor anului trecut mai sunt puţin peste 40 de astfel de unităţi de învăţământ”, arată deputatul Calotă Florică Ică, în declarația sa politică.
Președintele ALDE Teleorman a mai precizat că “declinul învăţământului agricol nu avea cum să nu se resimtă în teren”, în contextul în care numărul specialiştilor s-a diminuat drastic, atât din cauza lipsei locurilor în care se puteau forma, cât și în urma plecării multora în afara granițelor.
“În 2012, doamna ministru Ecaterina Andronescu susţinea că trebuie creată în toată ţara o reţea de licee agricole care să pregătească specialişti, iar agricultura să nu se mai practice ca în secolul al XIX-lea. În Parlament, s-a început, între timp, modificarea Legii educaţiei nr. 1/2011, pentru a facilita relansarea învăţământului agricol preuniversitar, prin solicitarea de a introduce liceele agricole şi în subordinea Ministerului Agriculturii, pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale, acest lucru ducând inclusiv la creşterea sprijinului financiar. Lumea agricolă – companii, fermieri, cercetare – are nevoie de specialişti instruiţi în liceele de profil. Firmele sunt dispuse să-i finanţeze şi să-i pregătească pe viitorii angajaţi, încă de pe băncile şcolii. Cu siguranţă, trebuie să lucrăm şi la mentalitatea părinţilor, să îi convingem că agricultura va fi mereu o meserie de viitor, bine cotată şi bine plătită când vine vorba despre tineri educaţi şi bine instruiţi, având în vedere ca România este o ţară eminamente agrară”, mai susține deputatul ALDE de Teleorman.
Potrivit președintelul ALDE Teleorman, obiectivul principal al autorităţilor publice centrale care răspund de pregătirea profesională în acest domeniu trebuie să fie realizarea unei politici coerente, care să conducă la dezvoltarea agriculturii.
“O politică agricolă coerentă înseamnă îmbunătăţiri pe toată filiera agricolă, de la pregătirea specialiştilor de la liceele de specialitate, până la comercializarea producţiei agricole. Este importantă promovarea liceelor agricole, pentru că părinţii, cât şi cadrele didactice din şcolile gimnaziale nu înţeleg importanţa învăţământului agricol, şi trebuie să venim să schimbăm aceste prejudecăţi”, a mai precizat deputatul ALDE Calotă Florică Ică.