Politic

Deputatul ALDE Calotă Florică Ică, despre „echitate şi transparenţă în lanţul de aprovizionare”

Un grad mai mare de echitate și transparență în lanțul de aprovizionare, prin raportarea prețurilor de-a lungul întregului lanț, va conduce la un proces decizional mai eficient și mai transparent, astfel că diferiţii actori implicați vor putea să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, susține deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică, într-o declarație politică ce are drept temă „Echitatea şi transparenţa în lanţul de aprovizionare”

„Încă de la începutul mandatului său, fosta Comisie (n.r. Europeană) a depus eforturi pentru constituirea unui lanţ de aprovizionare cu alimente, mai echitabil şi mai echilibrat. Aceasta a avut în vedere îmbunătăţirea lanţului de aprovizionare, cuprinzând trei elemente: practicile comerciale neloiale, cooperarea dintre producători şi transparenţa pieţei.

După ce a interzis practicile comerciale neloiale şi a îmbunătăţit cooperarea dintre producători, Comisia a prezentat la sfârşitul lunii mai o propunere care vizează al treilea element, prin care se doreşte îmbunătăţirea echităţii în lanţul de aprovizionare cu alimente, prin introducerea unui grad mai ridicat de transparenţă în modul în care sunt raportate preţurile de-a lungul întregului lanţ”, precizează parlamentarul de Teleorman.

Astfel, susține deputatul ALDE, se dorește crearea unui lanţ de aprovizionare mai echilibrat şi asigurarea unui proces decizional mai eficient.

„Prin aceste norme se va consolida rolul fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, unul dintre obiectivele cheie al Comisiei, potrivit declaraţiilor fostului comisar pentru agricultură, Phil Hogan.

Măsurile convenite se aplică în sectorul cărnii, al produselor lactate, al vinului, al cerealelor, al plantelor oleaginoase şi proteice, al fructelor şi legumelor, al uleiului de măsline şi al zahărului. Colectarea datelor se va baza pe sisteme şi proceduri care sunt deja instituite şi utilizate de operatori şi de statele membre pentru raportarea informaţiilor despre piaţă către Comisie. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor referitoare la preţuri şi la piaţă”, mai susține Calotă Florică Ică.

Măsurile adoptate de Comisia Europeană vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, iar o mai mare transparenţă în lanțul de aprovizionare va permite diferiţilor actori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, ceea ce va duce la sporirea gradului de încredere a consumatorilor, mai ales a consumatorului român, explică deputatul ALDE de Teleorman, în declarația sa politică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.