Politic

Deputații nu mai votează prin ridicarea mâinii. Sistemul de vot electronic a fost repus în funcțiune

Sistemul de vot electronic din Camera Deputaţilor a fost repus în funcţiune, după ce aproape un an s-a votat prin ridicarea mâinii ședințele de plen. Președintele PSD Liviu Dragnea a condus şedinţa de plen în care au fost efectuate cele 8 ”voturi de acomodare” a deputaţilor.

„Urmare a modificării regulamentului Camerei Deputaților, sistemul de vot electronic a fost supus unei operațiuni de update și a fost auditat de către o terță parte din punct de vedere a conformității cu standardul ISO 27001, sistem de management al securității informației. Urmare a acestei operațiuni, următoarele aspecte au fost implementate: pe ecranul consolei în timpul votului vor fi afișate patru taste digitale inscripționate cu prezent, pentru, contra, abțin, reprezentând opțiunile: prezent, nu votez, vot pentru, vot pentru, vot împotrivă, abținere”, le-a explicat Liviu Dragnea deputaților.

În primele ședințe de plen, noii deputaţi de Teleorman au votat, la fel ca cei din legislatura trecută, cu mâna ridicată. Sistemul electronic de vot, de altfel singurul instrument prin care cetăţenii puteau afla cum a votat fiecare parlamentar în parte, a fost scos din uz în urmă cu aproape un an, pentru că nu ar fi fost suficient de exact.

Deputatul PNL Mara Calista a precizat că sistemul de vot electronic este singura modalitate prin care cetățenii se pot informa referitor la modul în care parlamentarii votează un proiect de lege sau altul și consideră punerea acestuia în funcțiune o reușită a opoziției în „experiența absolut negativă a netrecerii amendamentelor pe buget”.

„În Parlament s-a investit pentru un vot sistem electronic, care a fost verificat de Secretariatul General al Camerei și părea că funcționează absolut perfect. În momentul în care ne-am trezit în acest mandat, la Parlament, fiecare dintre noi am a primit, evident, cartela de vot și de prezență. S-a votat bugetul așa cum s-a votat, de către peședintele sau vicepreședintele care a coordonat ședința. Nici măcar nu se uita în sală, dădea așa o cifră aleatorie. Ulterior votării acestor amendamente unde nici măcar nu i-a interesat despre ce era vorba, ne-am razvrătit și am făcut o declarație prin colegul nostru Florin Roman, care a spus că va sesiza Curtea de Conturi tocmai pentru ideea că s-au investit foarte mulți bani în sistemul de vot și noi nu beneficiem de el. Ca prin minune, două zile mai târziu a început să funcționeze sistemul de vot electronic și, de atunci, funcționează numai votul electronic şi, într-o experiență absolut negativă a netrecerii amendamentelor pe buget, am reușit totuși să scoatem un lucru bun, pentru a putea vedea și cetățenii acestui județ cum a votat Mara Calista sau cum a votat Eugen Pîrvulescu  și cetățenii județului Cluj cum au votat parlamentarii lor”, a precizat deputatul PNL Mara Calista referitor la subiect. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Au făcut scurtă la mâini! Săracii…Asta da ştire!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.