Politic

Deputat PSD, Florin Piper-Savu: Investiția este cea mai sigură perspectivă de creștere economică / Declarație politică

Investițiile publice nu au depășit 6% din PIB în niciunul dintre anii din perioada 2013-2021. Ca pondere în PIB, statul a investit cel mai mult în 2015, când cheltuielile de investiții totale au ajuns la 5,9% din PIB.

Bugetul pe 2023 alocă resurse record pentru investiții de 7,2% din PIB, finanțează măsuri pentru creșterea nivelului de trai, stabilizare macroeconomică și ușurarea poverii facturilor mărite și a creșterii prețurilor.

Dacă în 2022, odată cu intrarea la guvernare, PSD a reușit să asigure resurse pentru investiții consistente, de aproximativ 7% din PIB, acum PSD dorește o stimulare și mai puternică a investițiilor.

Investițiile publice masive, realizate de miniștrii PSD printr-o nouă politică bugetară și susținute prin recordul de proiecte gestionate de ministerul Transporturilor, susțin o evoluție bună a economiei naționale.

Analiștii consideră că vom avea în continuare creștere economică, chiar dacă în parametri mai atenuați, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Inflația își accentuează scăderea, iar percepția mediului de afaceri asupra perspectivei imediate se îmbunătățește. Datele semnal ale analiștilor și ale BNR arată cât de mare a fost importanța investițiilor publice majore, în contextul în care consumul a scăzut dat fiind scumpirile și inflația.

În acest context, investițiile rămân singurul motor de mare tracțiune care să susțină economia.

Pe de altă parte, mediul de afaceri privește cu mai multă încredere perioada următoare, fapt relevat de creșterea constantă, ritmică, în ultimele 5 luni, a indicatorului corespunzător.

De aceea, PSD este absolut determinat să atragă și să utilizeze toate fondurile europene accesibile, să nu piardă un euro, indiferent de motiv și să susțină în continuare investițiile; nu doar în proiectele de infrastructură, de anvergură majoră ci și pentru susținerea afacerilor din România, în special a IMM-urilor.

PSD are curajul să ridice miza investițiilor publice, deoarece acestea reprezintă motorul de creștere sănătoasă a economiei și de dezvoltare a țării. Creșterea investițiilor la 10% din PIB este un obiectiv al guvernării PSD care începe în iunie.

Investiția este cea mai sigură perspectivă de creștere economică. Investiția publică înseamnă nu doar investiție de stat în infrastructură, dar și cea în oameni, în companiile românești și în capitalul uman al României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.