Politic

Deputat PNL Maria Stoian: Simplificarea obținerii certificatului de cazier judiciar, o nouă lege inițiată de PNL în procesul complex de digitalizare a României / Comunicat de presă

Un proiect de lege extrem de important, care reglementează completarea art.28 din Legea nr.290/2004 privind cazierul judiciar, a fost adoptat de Parlament, în urma votului final acordat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Actul normativ are ca scop simplificarea procedurii de obţinere a cazierului judiciar, după promulgarea de către președinte urmând ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii aferente, să fie efectuată în formă electronică.

Necesitatea acestei legi era imperioasă în momentul actual, Romania având nevoie de accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative la nivelul tuturor autorităților publice centrale și locale.

Românii vor fi beneficiarii direcți ai noii legi, care va reduce substanțial eforturile privind obținerea documentelor emise de instituțiile publice, în speță a cazierului judiciar, atât ca timp prețios câștigat, cât și din punct de vedere financiar. Nu în ultimul rând, intrarea în vigoare a acestei legi va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități fizice, care nu vor mai fi nevoite să se deplaseze la ghișeele care eliberează cazierul. Având în vedere că în România sunt aproximativ 200.000 de adulti cu handicap fizic, dintre care un procent însemnat cu handicap locomotor, acestea vor putea interacționa mult mai facil și simplu cu instituțiile publice.

Art. 28 din noua lege prevede introducerea unui nou alineat, cu următorul cuprins: „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

Legea se încadrează în obiectivele de dezvoltare urbană sustenabilă și de valorificare a resurselor de patrimoniu, asumate de PNL în Programul de Guvernare 2021-2024, respectiv „Creșterea gradului de accesibilitate a populației la serviciile publice, precum și a calității serviciifor publice de interes local prestate, prin standardizare și digitalizare, inclusiv prin dotarea acestora cu echipamente IT”.

Simplificarea și debirocratizarea impuse prin  acest act normativ va conferi cetățenilor un grad sporit de  predictibilitate, care va contribui, în mod esențial, nu doar la creșterea încrederii populației în administrația publică centrală și locală, cât și la îmbunătățirea activității acesteia, prin soluționarea mai facilă și mai rapidă a solicitărilor populației.

Am semnat și am votat acest proiect de lege cu încrederea că procesul de reformă al digitalizării instituțiilor statului, inițiat și promovat de PNL, va fi aplicat în cel mai scurt timp, printr-un pachet viabil și pragmatic de legi și măsuri guvernamentale care să ușureze vieța de zi cu zi a românilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.