România a început să înţeleagă necesitatea de a începe călătoria de transformare digitală şi de a adopta soluţii digitale, pornind de la realitatea conform căreia evoluția continuă a tehnologiei poate îmbunătăţi eficienţa populației în mod fără precedent.
Migraţia spre energie verde, finanţările verzi, programele de reciclare, de resigilare sau comercializarea de produse create sustenabil sunt câteva dintre tendinţele care vor deveni „normă“ pentru modul în care se vor derula afacerile în țara noastră.
O componentă importantă a acestui efort se face simțită la nivelul industriei de comunicaţii, cele mai importante proiecte derulate fiind cele de digitalizare şi automatizare a proceselor interne. De asemenea, asistăm la progrese semnificative ale tuturor entităților, de stat și private, în relaţia cu băncile, în vederea diminuării sau chiar a eliminării intervenţiilor manuale, în ceea ce privește modul în care clienţii efectuează plăţile şi a rapoartelor de reconciliere cu sistemul financiar-contabil.
Sectorul IT rămâne unul strategic, cu rol primordial în susţinerea economiei digitale, ce vizează asigurarea conectivităţii, a soluţiilor digitale care să susţină eficienţa şi accesul la servicii, atât către consumatori, cât și către jucătorii din sectoarele economiei.
Incontestabil, noul context de piaţă dictat de evoluția și efectele pandemiei în plan socio-economic, a accelerat procesul de transformare digital, forțând organizaţiile să fie atente la costuri şi la eficienţa operaţională. Astfel, s-a înregistrat o creştere substanțială a traficului de internet, determinată de noul mod de muncă preponderent la distanţă, consumul de conţinut, precum și desfăşurarea cursurilor în mediul online, presupunând majorarea semnificativă a cererii de servicii şi instrumente avansate de lucru şi securitate cibernetică.
Din această perspectivă, adaptarea este cuvântul cheie, atât la nivel personal, cât şi în evoluția generală a economiei.
În concluzie, suntem nevoiți să ne concentrăm cu preponderență în susținerea activă a eforturilor realizate de companiile şi autorităţile naționale, în procesul de transformare digitală accelerată și în migrarea spre o economie circulară, prin acordarea de produse inovatoare pentru finanţarea proiectelor şi iniţiativelor de dezvoltare sustenabilă.
Decidenții guvernamentali ai PNL sunt receptivi la aceste evoluții absolut necesare în reforma digitalizării României, astfel încât proiectele generoase pe care statul le inițiază să nu rămână doar la stadiul de bune intenții, ci să devină realitate, spre binele și progresul tuturor românilor.