M-am adresat oficial, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, căruia i-am solicitat informații concrete referitoare la implicarea instituției pe care o conduce în rezolvarea problemelor IMM-urilor din România și, punctual, a celor din județul Teleorman.
După cum se știe, traversăm o perioadă dificilă sub aspect economic și social, care afectează întreg mediul de afaceri autohton. În aceste condiții, problemele cu care se confruntă IMM-urile din țară sunt complexe și dificile, fapt ce presupune adoptarea unor decizii clare de susținere.
Am transmis conducerii MEAT unele dintre neajunsurile care mi-au fost semnalate de către IMM-uri, respectiv concurenţa neloială din sistem, precum şi imposibilitatea de a participa la anumite licitaţii publice.
În finalul documentului parlamentar, i-am cerut ministrului Economiei răspunsuri pertinente la următoarele întrebări:
“1. Ce strategie are MEAT pentru elaborarea unui document care să prevadă etica în afaceri?
- Care este în prezent situaţia IMM-urilor din România, în general, şi din judeţul Teleorman, în special, din punct de vedere al supravieţuirii?
- Câte IMM-uri s-au închis și câte au fost înființate în ultimul an, atât în România, cât şi punctual în judeţul Teleorman?
- Care sunt programele ce vor fi implementate de către MEAT pentru dezvoltarea IMM-urilor?”
Consider că ținta urmărită de Guvern, prin ministerul de resort, trebuie să fie modernizarea, astfel încât IMM-urile să fie capabile nu doar să-și păstreze capacitățile de producție și angajații, dar și să creeze noi locuri de muncă și să-și dezvolte afacerile, în scopul producerii de plus valoare în economie.
Sunt convinsă că întreprinderile mici și mijlocii au imperioasă nevoie de ajutor din partea statului, pentru a supraviețui și a trece peste această perioadă dominată de crize succesive.