Politic

Deputat Maria Stoian: Asigurarea securității și independenței energetice, un obiectiv major al PNL / Declarație de presă

România este preocupată îndeaproape, prin acțiunile ministrului liberal al Energiei, de îndeplinirea condițiilor necesare privind asigurarea securității energetice a țării și utilizarea sustenabilă a noilor tehnologii din domeniu.

Istoria și tradiția noastră în sectorul gazelor naturale ne obligă să menținem un statut ridicat și în această perioadă, în ciuda crizelor repetate prin care am trecut, socială, economică și energetică.

România este lider la nivel european și global în domeniul energetic de peste 100 de ani, iar conducerea PNL a Ministerului Energiei și-a propus să ridice ștacheta din această perspectivă. În trecut, am realizat premiere remarcabile, având prima conductă de transport al gazelor naturale din Europa, în 1914, primul oraş din Europa iluminat cu gaze naturale, în 1917, precum și prima țară europeană care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale, în anul 1933. Nu în ultimul rând, suntem primul stat care a început exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar din 2027 acestea ne vor propulsa pe prima poziție între producătorii europeni, odată cu succesul proiectului investițional „Neptun Deep”.

Atât practic, cât și teoretic, dispunem de tot ansamblul resurselor indispensabile pentru a continua să reprezentăm un exemplu pe plan internațional în ceea ce înseamnă atingerea unor performanțe de înalt nivel în acest sector strategic. România are echipamente de ultimă generație, profesioniști foarte bine pregătiți în petrol și gaze – capitol la care, de asemenea, avem o tradiție îndelungată – precum și cunoștințele specifice care să ne permită să valorificăm la maximum potențialul existent în domeniul energetic.

Din aceste considerente, subliniez că avem nevoie de tranziția predictibilă către energia verde, bazată pe criterii juste și inteligente, care să ne asigure succesul scontat. Investițiile aflate în prezent în derulare ne vor conferi asigurarea unei energii verzi sigure și la un preț competitiv, atât pentru populație, cât și pentru agenții economici.

Nu în ultimul rând, implementarea noilor tehnologii, care presupun folosirea biocombustibililor, captarea și stocarea dioxidului de carbon și a hidrogenului, construcția unor reactoare modulare de mici dimensiuni, vor avea rolul bine determinat de a ne apropia, cu certitudine și viabilitate, de obiectivul obținerii independenței energetice și, mai mult, de a deveni un exportator redutabil de energie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.