Politic

Deputat Florin Piper Savu: Salariul minim european, o promisiune PSD pentru un trai mai bun în România / Declarație de presă

PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană.

Din data de 1 iulie, salariul minim în România va creşte de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. În prezent, două milioane de români câștigă salariul minim pe economie.

Inițiativa reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european care prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie.

Implementarea salariului minim european va asigura creșterea veniturilor salariale în mod constant, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară. Această măsură va aduce beneficii deosebite angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim.

Salariul minim european va aduce și un alt avantaj major: asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă. Astfel, se va elimina perspectiva unor pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un nivel de trai mai bun după ieșirea de pe piața muncii.

În acest sens, în PSD s-a constituit un grup de lucru pentru elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Până la finalul anului 2024, PSD se angajează să asigure un mecanism predictibil de majorare a salariilor, respectând prevederile Directivei europene.

PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Este timpul ca fiecare efort și progres din economia noastră să se reflecte în veniturile tuturor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.