Politic

Deputat Florin Piper-Savu: Revoluția ne-a redat nu numai libertatea, ci și demnitatea / Declarație politică

Pentru români luna decembrie nu este doar luna sărbătorilor și a familiei, este și luna în care ne amintim cu profund respect de cei care, în urmă cu 33 de ani, și-au dat viața pentru libertate, pentru democrație, pentru o țară europeană, schimbând astfel istoria României.

Revoluţia română din decembrie 1989 a înlocuit totalitarismul cu libertatea. Revolta românilor începută la Timişoara a cuprins ca o flacără toată ţara șia fost atât de puternică, încât a spulberat în câteva zile aproape patru decenii de dictatură comunistă.

România împlinește 33 de ani de la Revoluție, ani în care a continuat să își scrie istoria în democrație și libertate. În 1989 s-a produs un act fondator pentru ordinea democratică în care trăim astăzi. Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin atașată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat și protejat.

Anii care au urmat despărţirii de ceauşism au fost ani de sacrificii, de schimbări economice dureroase, chiar de eşecuri.

Revoluția din decembrie este momentul zero al noii Românii. Am plecat de acolo și am ajuns astăzi unde suntem, în NATO și o țară membră a Uniunii Europene. Am reuşit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE şi în NATO, pentru că am reuşit să fim solidari în promovarea intereselor noastre şi am păstrat dialogul politic şi social.

După 33 de ani de la sacrificiul eroilor care ne-au adus libertatea, merităm să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european. Din păcate, am constat zilele acestea că cei 33 de ani de la revoluție nu au fost suficienți pentru a câștiga respectul întregii Europe. Interese economice, politice sau nu, refuzul Austriei privind aderarea în spațiul Schengen este pentru români refuzul unei Europe care ne privește în continuare ca o țară de mâna a doua.

Solidaritatea de care a dat dovadă România în ultimul an, gestionarea la graniță a crizei refugiaților, toată marfa din Ucraina care a tranzitat România și a adus costuri suplimentare transportatorilor și exportatorilor români, eforturile de a îndeplini condițiile impuse pentru a obține un drept ce ni se cuvine de 11 ani, nu a contat pentru Europa.

Preţul şi sacrificiul cu care a fost câştigată libertatea poporului român nu trebuie uitate. Revoluția ne-a redat nu numai libertatea, ci și demnitatea. Libertatea, demnitatea și democraţia sunt lucruri pentru care merită să lupţi, indiferent de circumstanţe.

Suntem datori, noi și toți cei ce ne vor urma, să onorăm amintirea eroilor martiri din întreaga țară, de ale căror nume se leagă astăzi libertatea noastră și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.